04.10.2009. / 10:20

Autor: Boris Bilas

Daily Telegraph: Ahmadinedžad skriva svoje židovsko podrijetlo

Sam Ahmadinedžad nikad nije demantirao da je njegova obitelj promijenila prezime nakon prelaska u Teheran, ali nikad nije objasnio koje ime niti zašto, a jedan bloger, koji je tražio da se Ahamdinedžadovo podrijetlo istraži, uhićen je ovog ljeta

Mahmoud AhmadinedžadMahmoud AhmadinedžadČovjek koji odbija Izraelu pravo na postojanje i prijeti da će ga zbrisati s lica zemlje - ima tajno židovsko podrijetlo, piše britanski Daily Telegraph o iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinedžadu.

List ukazuje na ime koje se vidi dok Ahmadinedžad pokazuje kameri svoje osobne dokumente na ovogodišnjim izborima. Na dokumentu se može vidjeti da je ranije bio poznat kao Saburdžian, što je židovsko prezime koje označava onog koji izrađuje tkaninu za sabur, molitveni šal iranskih Židova, prenosi portal Seebiz.

Kratka rukom dodata oznaka na dokumentu ukazuje da su članovi njegove obitelji promijenili ovo ime u Ahmadinedžad, kad su prešli u islam, poslije njegovog rođenja. Saburdžiani tradicionalno dolaze iz Aradana, Ahmadinedžadovog rodnog mjesta i stručnjaci kažu da završetak prezimena 'džian' sugerira da se radi o vrlo religioznim Židovima.

Neki stručnjaci veruju da ova činjenica objašnjava Ahmadenidžadove napade ne Izrael - pokušaj negacije vlastitog podrijetla u sredini gde bi inače bio u ranjivom položaju. Ahmadinedžadovi rođaci su ranije rekli da je razlog za promjenu prezimena ležao "u mješavini vjerskih i ekonomskih pritisaka".

Sam Ahmadinedžad nikad nije demantirao da je njegova obitelj promijenila prezime nakon prelaska u Teheran, ali nikad nije objasnio koje ime niti zašto, a jedan bloger, koji je tražio da se Ahamdinedžadovo podrijetlo istraži, uhićen je ovog ljeta, prenosi BBC.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 04.10.09. 13:40

I Hitler je bio napola Židov.najgorje je kad mržnju prema samome sebi prenesete na cijelu naciju,pa otamo na cijeli svijet.tko zna kako stoje s gayevima u Iranu,jer ih ima toliko u vladi kao i ovdje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika