04.10.2009. / 22:00

Autor: Boris Bilas

Mesić pisao Jandrokoviću: Thompsona niste smjeli braniti

U krugovima MVP-a začuđeni su, pak, Mesićevom reakcijom, jer smatraju da su na odluku švicarskih vlasti morali reagirati

Predsjednik RH Stjepan MesićPredsjednik RH Stjepan MesićPredsjednik Mesić je oštrim pismom, koje je u petak poslao ministru vanjskih poslova Jandrokoviću, a time i premijerki Kosor, reagirao na prosvjednu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova uložilo švicarskom veleposlaniku nakon zabrane Thompsonova koncerta, doznaje Večernji list.

Mesić je, piše Večernji, navodno bio zgrožen kada je vidio u što se MVPEI upustio i odlučio je reagirati. Podsjećamo, Švicarska je zabranila Thompsonov koncert, ali i dolazak pjevača u Švicarsku tri godine, na što je MVPEI reagirao prosvjednom notom, a ministar Jandroković još i izjavom da "Hrvatska staje u obranu svakog svog građanina".

Mesić u pismu upozorava da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestirati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste.

Podvlači i da službenim prosvjedom Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom, ali da se Hrvatska kroz takav postupak prikazuje u najmanju ruku u čudnom svjetlu, budući da se inače pred Europom želi legitimitirati kao zemlja koja promiče i poštuje europske standarde. U krugovima MVP-a začuđeni su, pak, Mesićevom reakcijom, jer smatraju da su na odluku švicarskih vlasti morali reagirati.

U slučaju da MVP nije reagirao notom, sutra bi se bilo kojem drugom hrvatskom građaninu mogao spriječiti ulazak u zemlje koje su članice schengenskog režima. I u svakom drugom slučaju, ako se dovode u pitanje prava hrvatskih državljana bez pravovaljanih dokaza i pravosudnih odluka, ministarstvo će na isti način reagirati, prenosi reakciju iz MVP-a Večernji list.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 04.10.09. 22:57

Odlican potez Predsjednika, ali trebao je doci ranije. Zasto se u Predsjednikovom uredu toliko "mantra" nad mnogim stvarima? Savjetnici - ubrzajte ritam!


registracija
27/7/09

columbo, 05.10.09. 02:05

Svaka vam cast g.Mesicu! Vec nekoliko dana cekam kada ce se konacno oglasiti nas predsjednik, jedan od svjetlijih obraza nase savjesti...
No, ipak dogodilo se i to treba svesrdno pozdraviti. Mislim da je neuki i mizerni Jandrokovic ovom nepromisljenom gestom zadao zestoki udarac Hrvatskoj i jos je vise udaljio od Europe.


registracija
8/7/09

bankar, 05.10.09. 02:16

stipe traži smjenu tog govna


registracija
8/8/09

tovar62, 05.10.09. 10:35

branite ojebine naroda tog dikobraza koji je sve izda sta je Hrvatsko,ali necete jos dugo zavijat sitno,sica,i to do picica...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika