05.10.2009. / 13:32

Autor: Boris Bilas

Mesić oprao Jandrokovića: Predsjednikovo pismo ministru

Reakciju Vašeg Ministarstva smatram ishitrenom i štetnom za interese Republike Hrvatske

Stjepan MesićStjepan MesićOdluka ministra vanjskih poslova RH Gordana Jandrokovića da švicarskim vlastima pošalje službenu diplomatskz notu neugodno je iznenadila predsjednika Republike Stjepana Mesića, jednog od sukreatora državne vanjske politike.

Kao što je još u nedjelju navečer objavljeno predsjednik je Jandrokoviću napisao pismo u kojem osuđuje njegov takav postupak i traži pojašnjenje. Iako točan sadržaj pisma do sada nije bio poznat, riječki Novi list je na svojoj web stranici objavio integralnu verziju pisma koju prenosimo u cjelosti.

G. Gordan Jandroković

ministar vanjskih poslova i europskih integracija

Zagreb

Gospodine ministre,

Neugodno sam se iznenadio kada sam iz medija saznao o prosvjedu što ga je Ministarstvo kojemu ste na čelu uložilo švicarskom veleposlaniku, a u povodu zabrane ulaska u Švicarsku pjevača Marka Perkovića, poznatog pod nadimkom Thompson.

Siguran sam da Vas ne moram podsjećati na to kako je riječ o pojavi sa estradne scene koja je u najmanju ruku kontroverzna i kojoj su zbog toga već zabranjivani koncerti u više europskih zemalja. Isto tako siguran sam da dobro znate kako je spomenuti pjevač svoju popularnost izgradio i kako je održava na koketiranju s neoustavštvom (od pozdrava „za dom-spremni“ koji je i sastavni dio jedne od njegovih pjesama, pa do toleriranja ustaškoga znakovlja i pozdravljanja podignutom desnicom na njegovim koncertima).

Kao da nije dovoljno to što organi države – osim u jednome slučaju kada je policijski djelatnik koji je korektno obavljao svoje poslove zbog toga izvukao kraći kraj – uporno zatvaraju oči pred onim što se događa na Perkovićevim koncertima, sada je – prosvjedom Vašega Ministarstva – država, dakle Republika Hrvatska, otvoreno stala iza osobe koju se s mnogo razloga doživljava kao blisku neoustaškoj desnici.

S obzirom na činjenicu da se „Thompsona“ i u Europi, ali i šire, percipira kao eksponenta i pristašu davno odbačenih i osuđenih ideja i ideologija, te imajući u vidu probleme koje je Republika Hrvatska u prvih 10 godina svojeg postojanja imala zbog – u najmanju ruku – blagonaklonog odnosa prema ustaštvu i sklonosti povijesnome revizionizmu, pitam Vas mislite li da ste ustajući u obranu kontroverzne estradne zvijezde doista dali doprinos profiliranju Republike Hrvatske kao zemlje koja bezrezervno prihvaća vrijednosti demokratskog svijeta i time se kvalificira za članstvo u Europskoj uniji?

Osim toga, nedopustivo je izjaviti kako Republika Hrvatska ustaje u obranu svakog svojeg građanina. Država smije i mora ustati u obranu samo onog svojeg građanina koji ni po čemu nije dao povoda za bilo kakve mjere protiv njega. Inače – ne! To, naravno, nema veze s pružanjem konzularne pomoći građanima RH koji su bilo gdje u svijetu uhićeni ili na izdržavanju kazne, makar bih Vam mogao navesti konkretne primjere kada su naši konzularni predstavnici odbijali posjetiti uhićene državljane RH.

O tome da je suvereno pravo svake zemlje procjenjivati kada je i zbog čega ugrožena njezina unutrašnja sigurnost, mislim da Vas ne moram poučavati.

Zaključno: reakciju Vašeg Ministarstva smatram ishitrenom i štetnom za interese Republike Hrvatske.

Uz pozdrav

Zagreb, 2. listopada 2009. Stjepan Mesić

Na znanje:

Gđa. Jadranka Kosor, dipl.iur.

Predsjednica Vlade RH

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 05.10.09. 15:02

Ima li što čudno u Mesičevoj izjavi. Olinjali čovijek na zalazu svoga političkog i životnog življenja laprda po Hrvatskoj umjesto da savjete i mudrosti prenosi na svoju Familiju. Ima kome svoje kameleonske sposobnosti prenositi, a ne zavađati Hrvate i građane Hrvatske.


registracija
22/7/09

babarin, 05.10.09. 16:15

Mesic ima potpuno pravo! Dosta mi je vec tog HDZ-ovskom koketiranja s ustasijom! A i tog krezubog deratora koji se naziva pjevacem!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika