Objavljeno u Nacionalu br. 725, 2009-10-06

Autor: Berislav Jelinić

SEKSUALNI skandal u vrhu HNS-a

Javno stao u obranu seksualnog napasnika

VLATKO MARKOVIĆ, štiteći vlastite interese, nije osudio ponašanje Šime Zirduma, optuženog za seksualno zlostavljanje nogometašica

PREDSJEDNIK HNS-a za
Zirduma je izjavio da
je 'izvanredan sportski
radnik i kvalitetan čovjekPREDSJEDNIK HNS-a za Zirduma je izjavio da je 'izvanredan sportski radnik i kvalitetan čovjekVlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), srozao je prošli tjedan tu sportsku instituciju vjerojatno na najniže grane od osamostaljenja hrvatske države. Marković je to učini kada je počeo javno braniti Šimu Zirduma, člana Izvršnog odbora HNS-a, od optužbi za seksualno zlostavljanje. Zirduma je jedna maloljetna nogometašica optužila da ju je seksualno zlostavljao, on je pritvoren pa pušten, a nakon suđenja vjerojatno ga očekuje nekoliko godina zatvora. Afera je izazvala nepodijeljeno zgražanje hrvatske javnosti, brojne osude javnih osoba i političara, ali ne i Markovića. Za Markovića je Zirdum vrijedan, marljiv i kvalitetan sportski radnik i uvjeren je da nije kriv.


"On je izvanredan sportski radnik i kvalitetan čovjek. Sve ovo bacilo je ljagu na njega i njegovu obitelj i nadam se da će sud pokazati kako krivnja nije takva kako se govori. Ako je to napravio, onda je to za osudu. Kako će Zirdum nastaviti raditi u ženskom nogometu ako mu se ne dokaže krivnja? HNS je nedirnuta institucija i svetište nogometa, koja je pod stalnim napadom, jer ništa u Hrvatskoj ne smeta kao uspjeh", izjavio je prošlog tjedna Vlatko Marković.

Marković je u nizu neprimjerenih izjava čak rekao i nešto što bi se moglo protumačiti kao posredan pritisak na svjedoke koji je izrekao u Zirdumovo ime - rekao je da Zirdum ima pravo tužiti koga smatra da treba ako se pokaže da optužbe nisu istinite. Sud bi bez vanjskih utjecaja trebao procijeniti je li Zirdum kriv za ono za što ga terete. Nedugo nakon što ga je maloljetna nogometašica prijavila policiji javile su se još neke njene kolegice sa sličnim pričama. Unatoč tomu, Marković je izjavio da je Zirdumov slučaj prvi incident u jedanaest godina otkako je on predsjednik HNS-a. Kao i više puta dosad, Marković je lagao kako bi zaštitio svoj položaj na čelu HNS-a. Za vrijeme Markovićeva mandata na čelu HNS-a ta se sportska institucija našla u nekoliko velikih skandala, a za to bi mogli biti suodgovorni i oni političari koji su ga izravno ili prešutno podržavali, ili koji su dopustili da ih Marković iskoristi kao dodatni politički štit za svoje propuste.

ŠIMU ZIRDUMA zbog optužbi jedne maloljetne
nogometašice za zlostavljanje čeka zatvorska kaznaŠIMU ZIRDUMA zbog optužbi jedne maloljetne nogometašice za zlostavljanje čeka zatvorska kaznaNacional posjeduje dokumentaciju koja pokazuje da je Vlatko Marković godinama znao da je Šime Zirdum, član Izvršnog odbora HNS-a, nedavno optužen za seksualno zlostavljanje 16-godišnje maloljetne nogometašice, u najmanju ruku nedostojan bilo kakve nogometne funkcije. Još u srpnju 2005. Slaven Raković i Branko Lipovac ovjerili su kod javnog bilježnika izjavu koju su poslali HNS-u, a u kojoj upozoravaju da Šime Zirdum nije plaćao ni stan ni hranu Paškvalini Gabrić, kćeri Tončija Gabrića, nekadašnjeg vratara hrvatske nogometne reprezentacije i nogometnog kluba Hajduk. Upućeni u lokalna zbivanja tvrde da je Zirduma Gabrić zajedno s nekolicinom prijatelja danima pokušavao pronaći po Slavonskom Brodu kako bi se s njime i fizički obračunao. Mlada Paškvalina Gabrić stanovala je u Slavonskom Brodu jer je nastupala za lokalni ženski nogometni klub, a Zirdum je kao lokalni nogometni šerif od HNS-a primao novac za smještaj i hranu nogometašica. U izjavi koju su potpisali Raković i Lipovac stoji da im Zirdum nije plaćao ni stan ni hranu, a Paškvalina Gabrić nije bila jedina nogometašica koja je danima bila bez novca, pa čak i gladna. Posebno je značajno napomenuti da su Raković i Lipovac ljudi kod kojih je ona stanovala i hranila se, što je Zirdum trebao plaćati.

Vlatko Marković sve je to znao, a opet je prošlog tjedna, čak i nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, pokušavao javno obraniti Zirduma. Marković je to učinio zato što je time posredno štitio i svoj položaj u HNS-u. Zahvaljujući ljudima poput Zirduma on si godinama uspješno osigurava glasove na skupštini HNS-a, čime si kupuje ostanak na funkciji koju već godinama nedostojno i nekvalitetno obnaša. Nacional je na području Brodsko-posavske županije prošlog tjedna razgovarao s više sportskih djelatnika koji su imali priliku surađivati sa Šimom Zirdumom. Većina ih tvrdi da on godinama posluje netransparentno, manipulira i beskompromisno se obračunava sa svima koji su počeli upozoravati na nepravilnosti u njegovu poslovanju. Sve to čini ga idealnom marionetom Vlatka Markovića.

Tko je Šime Zirdum, možda je prošlog tjedna najkvalitetnije objasnio Vjekoslav Markotić, jedan od čelnika ženskog nogometnog kluba Maksimir. Markotić je o Zirdumu izjavio: "Kad je prije 7-8 godina postavljen za koordinatora za ženski nogomet, došlo je do kraha. HNS ga je postavio kako ne bi dopustio moguću ekspanziju. Naša reprezentacija jedina u Europi nimalo ne napreduje, nikad nije prošla prvi krug kvalifikacija. To je strategija Saveza, da ispadnu što prije i da im nisu na teret. Na scenu je stupio nakon što je HNS morao barem deklarativno povećati aktivnosti jer je Uefa bila nezadovoljna odnosom prema ženskom nogometu. I on je od tada praktično radio što je htio. Dopuštao je opijanja, sport je bio u trećem planu. Iz Švedske, s natjecanja U-19, pisala mi je jedna nogometašica da je njih 20-ak do dva sata noću pilo, a Zirdum je uživao. Natjerao ih je da sve moraju imati otvorena vrata hotelskih soba, to je njegova poznata taktika. Tvrdim da je on jako kriv, ali i da su čelnici HNS-a totalno zakazali."

Darko Kolić, nogometni sudac kojega je Zirdum uz pomoć svojih zaštitnika u HNS-u marginalizirao zato što ga je kritizirao, izjavio je za Nacional da je godinama upozoravao na Zirdumove nezakonitosti. "Službeno ne rade ni Šime Zirdum, ni njegova supruga, ni sin. Na sebe nema uknjiženu nikakvu imovinu, pa je legitimno zapitati od čega oni žive. Dužan je poreznim upravama Šibenika, Zagreba i Slavonskog Broda. Ima osam razreda osnovne škole, a prije je radio kao transportni radnik u 'Đuri Đakoviću'. Ne treba posebno napominjati da ne govori ni riječ nekog stranog jezika, a opet, on je redovito vođa delegacija HNS-a u Njemačku, Englesku... Prije tri mjeseca bježao je pred policijom i proveo 24 sata zadržan u postaji. Kod Kutine je uhvaćen da vozi u alkoholiziranom stanju, ali nije želio ostati tamo nego je pobjegao, policija ga je zaustavila na naplatnim kućicama kod Broda. Ne znam je li za to kažnjen ili ga je netko štitio", izjavio je za Nacional Darko Kolić. Izjavio je i da je Zirdum Markoviću važan isključivo zato što drži pod kontrolom sva tri glasa u Skupštini HNS-a koja imaju pravo glasa.

MRLJE IZ PROŠLOSTI
Poduzetnik Vlado ZecMRLJE IZ PROŠLOSTI Poduzetnik Vlado Zec"Ni ta situacija nije čista. Kad se u Brodsko-posavskoj županiji zbroje svi aktivni klubovi, još uvijek ih nema stotinu. Međutim, u HNS-u raspolažu lažiranom informacijom da u našoj županiji ima aktivnih više od stotinu klubova, samo kako bi se dobio dodatni glas na skupštini HNS-a", izjavio je Kolić za Nacional.
Zirdum je samo jedna od problematičnih osoba kojima se okružio Vlatko Marković. Proteklih godina Vlatko Marković i Zorislav Srebrić zdušno su načelno branili i pokojnog Antuna Novalića, bivšeg čelnika nogometnog prvoligaša iz Osijeka, kad je zapao u velike probleme sa zakonom. Slično su se ponašali i kad je u pritvoru završio Vlado Zec, lokalni poduzetnik iz Požege, koji je u HNS-u također imao znatan utjecaj kao čelnik nekadašnjeg prvoligaša Kamen Ingrada. Kad je prije nekoliko godina pokrenut postupak protiv Zeca, Zorislav Srebrić je u ime HNS-a o njemu izjavio: "Riječ je o redovnom postupku mjerodavnih državnih organa, a mi možemo govoriti samo o sportskom aspektu. Zec je član Izvršnog odbora HNS-a i moram istaknuti da u tom svojstvu nije napravio ništa što bi iziskivalo određen postupak. Nama je žao, ali moramo povući izrazitu distinkciju između Zeca kao gospodarstvenika i Zeca kao djelatnika Saveza. Mi se moramo ograditi od svakog nedopuštenog djelovanja, ali isto tako reći da Zec nije radio ništa loše u domeni sporta."

Marković je sudjelovao u još nekim ozbiljnim aferama. Nacional posjeduje opsežnu dokumentaciju koja otkriva da je uz pomoć glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića zatajio članovima Izvršnog odbora HNS-a vrlo povoljnu ponudu agencije Kentaro iz Londona koja je za otkup televizijskih i marketinških prava 2008. - 2012. ponudila HNS-u ugovor vrijedan najmanje 72 milijuna eura. Umjesto toga Marković je samovoljno 2008. produljio ugovor HNS-a s agencijom Sportfive koja je od 2000. do završetka Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj na ime otkupa TV-prava platila samo 1,4 milijuna eura. Članovi Izvršnog odbora HNS-a nikada nisu vidjeli ponude Kentara koje su u HNS-u uredno zaprimljene, nego su tek primili informaciju od Markovića da je potpisan ugovor s agencijom Sportfive. Sve je upućivalo na to da je Marković netransparentnim poslovanjem oštetio HNS za najmanje 8 milijuna eura.

Marković je nakon toga odgodio na neodređeno vrijeme sve značajnije sjednice unutar HNS-a na kojima bi netko eventualno mogao postaviti pitanje njegove odgovornosti i motiva za to štetno poslovanje. Nevjerojatno je da se tim slučajem Državno odvjetništvo još uvijek nije ozbiljno pozabavilo. Marković je više puta srozavao ugled HNS-a i nebuloznim tvrdnjama o početku gradnje nogometnog kampa u Tuhlju, zbog čega ga je u studenome 2008. čak kritizirao i Josip Friščić. Projekt izgradnje kampa hrvatske nogometne reprezentacije u Tuhlju dospio je u središte pozornosti kad su Vlatko Marković i Zorislav Srebrić organizirali prošle godine pravu lakrdiju u Tuheljskim Toplicama. Oni su tada pozvali novinare i organizirali tiskovnu konferenciju te svečano slikanje polaganja kamena temeljca i spomen-ploče za izgradnju kampa Hrvatskog nogometnog saveza. Javno su rekli da će HNS u taj projekt uložiti 120 milijuna kuna, te su potpisali pismo namjere s predstavnicima Tuheljskih Toplica. Toj predstavi prisustvovali su i mjesni politički čelnici.

Zdravko Počivalšek, direktor Termi Olimija, koje su vlasnik Termi Tuhelj, ispričao je u jednom privatnom razgovoru kako mu je toga dana bilo neugodno i kako je morao glumiti iako je i sam bio svjestan da od svega toga neće biti ništa. Marković je i prije pompozno najavljivao izgradnju istog projekta u suradnji s hrvatskim ogrankom agencije za nekretnine Remax. I tom prilikom potpisano je pismo namjere, a predstavnici Remaxa dostavili su Markoviću i bankovno jamstvo za potrebnu investiciju, ali su u HNS-u taj projekt potpuno zapostavili. Međutim, potom su ga iz tko zna kojih razloga ponovo počeli najavljivati. Moguće je da su to činili zbog straha od rezultatskog neuspjeha hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi 2010. Kad bi reprezentacija podbacila, netko bi počeo pitati i što zapravo Marković radi, osim što se brine o reprezentaciji, pa je vjerojatno zato opet samo formalno najavio da HNS planira velike razvojne projekte, koji se dosad nisu pomaknuli dalje od plana. Takvi projekti zahtijevaju veliku koncentraciju, organiziranost, ekonomsko znanje i kontakte izvan nogometnog miljea, a to je nešto čime se Marković teško može pohvaliti.

Polaganje
spomen-ploče za
izgradnju kampa u
TuheljuPolaganje spomen-ploče za izgradnju kampa u TuheljuMarković je u proljeće 2007. preko svojih sitnih pijuna suradnika pokušao podmititi Ivu Pukanića, tadašnjeg predsjednika uprave NCL Media Grupe, da se ne kandidira za šefa HNS-a. Pukanić je podrobno opisao kako je to Marković htio učiniti, taj je spor dospio i do suda, gdje je Marković također izgovorio razne neprimjerene izjave, ali se izvukao bez posljedica jer se od slučaja odustalo zbog Pukanićeve pogibije. Pukanić je o tom pokušaju podmićivanja šutio nekoliko mjeseci, jer nije htio da mu netko predbacuje za propast hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju Europskog prvenstva 2012.
Marković je mjesecima lobirao za tu kandidaturu, uvukao u tu priču kompletan državni vrh predvođen tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, a slučaj je završio potpunim fijaskom - hrvatsko-mađarska kandidatura nije dobila ni jedan glas, iako je Marković sve oko sebe uvjeravao da smo potpuni favoriti. Tu se zamjerio Sanaderu, ali nitko u nogometnim krugovima nije na referentnim mjestima pokrenuo pitanje njegove odgovornosti.

Poslovna dokumentacija HNS-a najstrože je čuvana tajna, možda i u cijeloj zemlji. Godinama se unutar HNS-a ne vodi briga ni o čemu osim o seniorskoj nogometnoj reprezentaciji. Za katastrofalnu kvalitetu domaćeg prvoligaškog nogometa odgovornost licemjerno svaljuje na udruženje prvoligaša, iako je on najpozvaniji da se bavi tim problemom. Futsal (mali nogomet) godinama potpuno zapostavlja, pa se čak i prošlog tjedna drsko otresao na predstavnike udruženja 1. futsal lige, opsovao ih čim su ušli u njegov ured i rekao da samo troše njegov novac, iako godinama klubovi nisu vidjeli gotovo ni kune od znatnih sredstava koje Uefa uplaćuje HNS-u za razvoj futsala.

U takvom ozračju ne začuđuje ni loš tretman ženskog nogometa. Suspektnog seksualnog nasilnika Šimu Zirduma Marković je godinama štitio od optužbi da je izgladnjivao sportašice u Slavonskom Brodu, a sada u prvom redu štiti njegova ljudska prava kad je suočen s optužbama za seksualno zlostavljanje. Marković je prošlog tjedna ipak prevalio preko usta i tvrdnju da bi za hrvatski nogomet bila katastrofa ako se dokaže da je Zirdum doista učinio ono za što ga terete. To je činjenično točno, ali je Marković najodgovorniji za takvo dramatično stanje. Ako se i nakon svega žurno ne otvori pitanje Markovićeva trajnog odlaska iz nogometa, Hrvatska i hrvatski nogomet doista ne zaslužuju kvalitetnije ljude od njega i Šime Zirduma.

Član Izvršnog odbora HNS-a je predator maloljetnica

■Šimu Zirduma, člana Izvršnog odbora HNS-a, jedna je maloljetna nogometašica optužila da ju je seksualno zlostavljao, on je potom pritvoren, pa pušten, a nakon suđenja ga vjerojatno očekuje nekoliko godina zatvora. Vlatko Marković godinama je znao da je Šime ZIrdum nedostojan svoje dužnosti. Još u srpnju 2005. Slaven Raković i Branko Lipovac kod javnog bilježnika ovjerili su izjavu u kojoj stoji da ZIrdum, koji je u Slavonskom Brodu primao novac za smještaj i hranu nogometašica, nije plaćao ni stan ni hranu mladoj nogometašici Paškvalini Gabrić, koja je danima bila bez novca, čak i gladna.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika