07.10.2009. / 13:02

Autor: Deutsche Welle

Navijački sukobi i u Njemačkoj: U Leipzigu neonacist pregazio navijača

Navijači Lokomotive sebe i u ovom najnovijem slučaju vide kao žrtve. No karaktiristično i za lijevi i za desni navijački tabor je potpuno nepovjerenje prema policiji i državnim organima te odbijanje svake suradnje

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHuliganska divljanja ne prestaju. Nakon Širokog Brijega na najnoviju listu gradova sa žrtvama teorara "navijača" upisao se i Leipzig. Tamo je jedan neonacist pregazio jednog navijača iz protivničkog tabora.

Dimenzija sukoba u gradu koji je i dosada bio poznat po surovim sukobima navijača svih mogućih tabora dosegla je novu dimenziju. Kako je priopćeno sredinom tjedna, tijekom vikenda jedan fan nogometnog kluba Lokomotive iz Leipziga, kluba poznatog po svojim desno ekstremnim sljedbenicima, pregazio je jednog navijača također leipciškog kluba BSG Chemie kojeg uglavnom podržavaju politički lijevo orijentirani poklonici.

Istražitelje posebno uznemiruje beskrupuloznost ovog djela. Naime neonacist se svjesno svojim automobilom na jednoj benzinskoj pumpi zaletio u skupinu navijača BSG Chemie. Nesretnik koji nije na vrijeme uspio izbjeći automobil nalazi se u bolnici s višestrukim komplicianim lomovima zdjelice i ključne kosti. Policija je ovo djelo okarakterizirala kao "opasno nanošenje tjelesnih ozlijeda".

Rat na istoku traje

Ovaj slučaj samo je dolio ulje na vatru sukoba desnih i lijevih navijačkih skupina u istočnonjemačkoj industrijskoj metropoli. Preko 150 lijevih aktivista prosvjedovalao je pred stožerom Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) gdje je primjećen i automobil kojim je navijač BSG-a pregažen. I dosada je pojam nogometa u Leipzigu bio povezivan sa sukobima desnih i lijevih ekstremista. Utakmice lokalnih klubova poput Lokomotive Leipzig, iako u sportskom smislu ne predstavljaju nikakav domet, grad redovito pretvaraju u ratnu zonu.

Navijači ovog kluba uživaju i neslavnu titulu najradikalnijih među sve radikalnijim desno ekstremnim navijačima u Njemačkoj. Na utakmicama ovog kluba se stoga u pravilu mogu čuti i čitati poruke iz neonacističkog spektra za koje njemački zakon predviđa krivično gonjenje.

Neonicisti kao žrtve

Navijači Lokomotive sebe i u ovom najnovijem slučaju vide kao žrtve. No karaktiristično i za lijevi i za desni navijački tabor je potpuno nepovjerenje prema policiji i državnim organima te odbijanje svake suradnje. U ovakvom ozračju spriječavanje nasilja na i oko nekoliko stadiona u Leipzigu nema previše izgleda, zaključuje glasnogovornica tamošnje policije Anke Fittkau.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika