09.10.2009. / 16:05

Autor: Hina

Milinović najavio provjeru rada svih centara za dijalizu

Zagrebačka udruga i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske upozorile su da je nezadovoljavajuće stanje u dijalizi uzrokovano prije svega nedostatkom novca

Darko MilinovićDarko MilinovićMinistar zdravstva Darko Milinović najavio je danas da od idućega tjedna ide u provjeru rada svih hrvatskih centara za dijalizu i, pozvavši se na pismo Udruge za dijalizu KBC Zagreb i tvrdnje šefova zavoda za dijalizu, demantirao ocjene da se dijaliza u Hrvatskoj nalazi u nezadovoljavajućem stanju koje je prije svega uzrokovano nedostatkom novca.

Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, naime, zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj, jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke Udruge Ante Rajkovača.

Zagrebačka udruga i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske upozorile su da je nezadovoljavajuće stanje u dijalizi uzrokovano prije svega nedostatkom novca.

Odgovarajući na pitanje novinara o tvrdnjama tih udruga, ministar Milinović citirao je pismo Udruge za dijalizu KBC-a Zagreb u kojem ta udruga demantira takve ocjene tvrdeći "da se dobiva dovoljna količina novca za kvalitetnu i dobru dijalizu".

"Ono što ja mogu reći, mogu reći, ako je riječ o eritropoetinu, cijena je pala za 30 posto, a mi nismo smanjili sredstva za dijalizu. Dakle, to je podatak, da se zapravo količinski dobiva više sredstava za svaku dijalizu, negdje oko 950 do 1000 kuna. A, evo, udruga s Rebra govori da se dobiva dovoljna količina novca", rekao je Milinović i dodao da je danas razgovarao i sa šefovima zavoda za dijalizu. "Oni kažu da se s količinom novca koji se dobiva za dijalizu može napraviti kvalitetna dijaliza", istaknuo je Milinović i ustvrdio: "Evo, to je odgovor šefova odjela i udruge".

Najavio je pritom da će resorno ministarstvo "u jednom akcijskom planu idući tjedan provjeriti rad svih centara za dijalizu".

"Dakle, idemo idući tjedan u kontrole. Sredstava ima dovoljno", rekao je ministar.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika