12.10.2009. / 13:33

Autor: Borivoje Dokler

Toyota predstavila novi sportski coupe FT-86

Najveći japanski proizvođač automobila Toyota nakon dugo vremena predstavila je pravi sportski coupe; riječ je o modelu FT-86 razvijenim u suradnji sa Subaruom a koji bi trebao naslijediti legendarni Toyotin model AE 86

Model FT-86 kreiran je u Toyotinom dizajnerskom centru ED2 u Francuskoj i vanjskim dizajnom se najviše oslanja na hibridni model FT-HSModel FT-86 kreiran je u Toyotinom dizajnerskom centru ED2 u Francuskoj i vanjskim dizajnom se najviše oslanja na hibridni model FT-HSKrajem ovog mjeseca, na sajmu automobila u Tokiju, Toyota će premijerno predstaviti dugočekivani konceptni model FT-86. Riječ je o kompaktnom sportskom coupeu, zajedničkom projektu Toyote i Subarua, kojem je kao inspiracija poslužio legendarni Toyotin model iz osamdesetih godina prošlog stoljeća - AE 86, poznat i kao 'Hachi-Roku'.

Kompaktni coupe s boxer motorom

Model FT-86, često zvan i 'Toyobaru', kreiran je u Toyotinom 'Toyobaru' se vanjskim dizajnom oslanja na konceptni hibridni model FT-HS'Toyobaru' se vanjskim dizajnom oslanja na konceptni hibridni model FT-HSdizajnerskom centru ED2 u Francuskoj i vanjskim dizajnom se najviše oslanja na hibridni model FT-HS (Future Toyota Hybrid Sports), koji je kao koncept predstavljen prije dvije godine na tokijskom Autosajmu. Model FT-86 dugačak je 416, širok 160 i visok 127 centimetara, a međuosovinski razmak mu je 257 centimetara. Pokretat će ga Subaruov 2.0 boxer motor čija će se snaga kretati između 140 i 200 konjskih snaga.

Stražni pogon i Imprezino podvozje za sportske perfomanse

FT-86 imat će stražnji pogon a pokretat će ga Subaruov boxer motro snage od 140 do 200 konjskih snagaFT-86 imat će stražnji pogon a pokretat će ga Subaruov boxer motro snage od 140 do 200 konjskih snagaMotor će biti smješten vrlo nisko kako bi se snizilo težište i osiguralo što bolje ležanje na cesti. Novi Toyotin sportski coupe imat će stražnji pogon, što se smatra njegovom velikom prednošću jer svi ostali konkurentski sportski coupeji na tržištu, poput VW Scirocca ili Honde CRZ, imaju prednji pogon. Nagađa se da FT-86 ima modificiranu platformu Subarua Impreze, a od pogona na sva četiri kotača odustalo se kako bi se osigurala što manja težina vozila.

Na tržištu 2011. s cijenom oko 200.000 kuna

'Toyobaru' će za prijenos snage koristit 6-stupanjski ručni mjenjač iz Aisina, koji je Unutrašnjost je prilično futuristička a karakteriziraju je jednostavne sivo-bijele plohe  Unutrašnjost je prilično futuristička a karakteriziraju je jednostavne sivo-bijele plohe razvio prijenos snage i za Lexus LF-A. Očekuje se da će serijska proizvodnja modela FT-86 započeti tijekom 2010. godine, s cijenom oko 200.000 kuna.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika