12.10.2009. / 18:56

Autor: Hina

Horvai: Reformom zdravstva učinjen značajan korak u unaprjeđenju sustava

U Svjetskoj banci reformu ocjenjuju važnim korakom naprijed u poboljšanju učinkovitost sustava zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj

Andras HorvaiAndras HorvaiDirektor Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai ocijenio je danas da je reformom zdravstvenog sustava učinjen važan korak u učinkovitosti i transparentnosti hrvatskog zdravstva, istaknuvši pritom i da je negativno izvješće Svjetske banke, na koje se pozivaju neki mediji, napisano prije dvije godine i nipošto nije odraz sadašnjeg stanja u hrvatskom zdravstvu.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović osvrnuli su se danas na radnom sastanku u Ministarstvu na izvješće Svjetske banke koje se ovih dana komentiralo u medijima, te istaknuli kako je riječ o izvješću pisanom prije dvije godine, dakle prije provedbe reforme zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, te da ono nije odraz današnjeg stanja zdravstvenog sustava u RH, izvijestilo je danas Ministarstvo zdravstva.

U tom izvješću, koje su danas objavile jedne dnevne novine, hrvatski se zdravstveni sustav ocjenjuje preskupim, participacije za pregled i dijagnostiku previsokima, a kao rak rana zdravstvenog sustava navodi se 68 bolnica koje gomilaju potrošnju hladnog pogona dok se svi kompliciraniji slučajevi rješavaju u šest velikih hrvatskih bolnica. Navodi se i kako najnoviji pokušaji reforme nisu povećali kvalitetu niti smanjili troškove sustava, a od ideja koje su trebale puniti zdravstveni proračun mimo državnog, ostalo je samo dopunsko zdravstveno osiguranje, a ni ono ga ne puni u očekivanom iznosu.

Riječ je o izvješću Svjetske banke od prije dvije godine, i upravo na temelju tog dokumenta Ministarstvo je krenulo u reformu zdravstvenog sustava, rekao je direktor Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai.

Izrazivši zadovoljstvo što je upravo to izvješće potaknulo reformu, istaknuo je kako u Svjetskoj banci reformu ocjenjuju važnim korakom naprijed u poboljšanju učinkovitost sustava zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj. "Istovremeno, omogućit će smanjenje duga i povećati transparentnost cijelog sustava", ocjenjuje Horvai.

Ministar Milinović spomenuti je članak nazvao grubom manipulacijom i još jednim pokušajem degradiranja svega postignutoga, te je iskazao daljnju odlučnost u nastavku reforme zdravstvenoga sustava.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika