14.10.2009. / 18:38

Autor: Hina

Zastupnici Europskog parlamenta pozdravljaju ocjene EK-a o Hrvatskoj

Što se tiče ostalih kandidata i potencijalnih kandidata - Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Islanda, Broek je pozvao da se ne treba žuriti dok se ne dovrši ratifikacija Lisabonskog ugovora i učvrste nove institucije

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Gunnar Hoekmark pozdravio je u srijedu izvješće o napretku u kojem Europska komisija ističe da je Hrvatska u završnoj fazi pristupa Uniji.

"Europska je komisija danas Hrvatsku smjestila u fazi procesa koji vodi prema članstvu u EU-u. Hrvatski ulazak u EU-u je ključan za otvaranje puta prema europskim integracijama za ostatak regije", kaže u svom priopćenju švedski veleposlanik iz redova Europske pučke stranke (EPP) Gunnar Hoekmark, koji je nedavno izabran za čelnika europskih parlamentaraca u Zajedničkom odboru Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora.

Zastupnik Hoekmark kaže da je premijerka Jadranka Kosor imala ključnu ulogu u rješavanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

"Vlada pod vodstvom Jadranke Kosor uspješno prolazi kroz neke od najtežih reformi na hrvatskom putu prema članstvu u EU-u. Premijerka Kosora imala je ključnu ulogu u nedavnom dogovoru Ljubljane i Zagreba koji je omogućio nastavak pregovora. Sada kada su dvije strane u postupku pronalaženja rješenja za 18 godina star granični prijepor, pristupni pregovori s Hrvatskom mogu ući u završnu fazu i trebali bi se zaključiti sljedeće godine", kaže švedski europarlamentarac.

Napredak u hrvatskim pregovorima pozdravio je njemački demokršćanski zastupnik Elmar Broek.

"Posebno je zadovoljstvo što su pregovori s Hrvatskom sada nastavljeni tako da mogu biti brzo zaključeni kako bi se omogućilo hrvatsko pristupanje do 2011. Hrvatsko članstvo tijekom sadašnjeg saziva Europskog parlamenta tako je postalo vrlo vjerojatno", ističe Broek.

Što se tiče ostalih kandidata i potencijalnih kandidata - Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Islanda, Broek je pozvao da se ne treba žuriti dok se ne dovrši ratifikacija Lisabonskog ugovora i učvrste nove institucije.

"EU se prvo mora konsolidirati na temelju novog ugovora i potrebno mu je vrijeme kako bi on zaživio. S tim vezi, sadašnji pokušaji češkog predsjednika (Vaclava) Klausa da odgodi Lisabonski ugovor nepotrebno vezujući to pitanje s Benešovim dekretima nije samo štetno za EU općenito, nego i za zemlje koje bi trebale postati članice EU-a u doglednoj budućnosti", kaže Broek, koji se inače protivi članstvu Turske u EU-u i smatra da joj treba ponuditi posebno partnerstvo umjesto članstva.

Zastupnica u EP-u iz stranke Zelenih Franziska Brantner također je pozdravila ocjenu Komisije.

"Pozdravljam izvješće o napretku Europske komisije i niz mjera koje predlaže za Hrvatsku. Potreban je još bitan napredak u području pravosuđa", Brantner te dodaje da se Hrvatska mora odlučno boriti protiv organiziranog kriminala, bez odgode nastaviti suđenja za ratne zločine i pojačati zaštitu manjina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika