15.10.2009. / 14:24

Autor: Boris Bilas

Uprava riječke Transadrije prijavljena zbog pronevjere 40 milijuna kuna

Napominje se kako je Uprava Transadrie nakon sazivanja nove Skupštine dioničara, pokušavala političkim pritiscima utjecati na promjenu stajališta Hrvatskog fonda za privatizaciju, nastojeći svim sredstvima osigurati prevlast

Središte riječke TransadrieSredište riječke TransadrieUdruga malih dioničara Transadria d.d. (UMD Transadria) uputila je kaznenu prijavu USKOK-u i državnom odvjetništvu protiv članova Uprave Transadrie Marijana Ključaričeka, Mirana Ključaričeka i Joška Bačelića, predsjednika i zamjenika predsjednika bivšeg Nadzornog odbora Damira Račića i Vedrana Petkovića te još nekoliko s njima povezanih osoba (ukupno 11 osoba) zbog više kaznenih djela nesavjesnog gospodarskog poslovanja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava, kojima su osumnjičeni učinili znatnu materijalnu štetu za samo društvo, a posljedično tome i za sve njegove dioničare, obavijestili su danas medije priopćenjem iz navedene udruge.

Kaznena prijava podignuta je zbog osnovane sumnje u počinjenje sljedećih kaznenih djela: štetnog ugovora o kupnji 50% udjela u društvu TIP d.o.o. po višestruko većoj cijeni od fer vrijednosti čime su društvo Transadria d.d. oštetili za približno 4,4 milijuna eura odnosno 32 milijuna kuna. Krivotvorenja financijskog izvješća društva TIP d.o.o. za 2007. godinu te sastavljanje fiktivnog izvještaja o procjeni vrijednosti društva TIP d.o.o. kako bi se opravdalo štetno stjecanje 50% društva TIP d.o.o. od strane društva Transadria.

Štetnog ugovora o kupnji 100% poslovnog udjela društva SBE Primus d.o.o., za iznos od 2,1 mil eura iako je to društvo osnovano tek dva tjedna ranije s temeljnim kapitalom od 20.000 kn, čime su oštetili društvo Transadria d.d. za približno 2,1 milijun eura

Nezakonitog prijenosa ukupno 3.500 trezorskih dionica (12,17% temeljnog kapitala društva) na način da su protivno odlukama skupštine dioničara trezorske dionice višestruko prebacivane na račune poslovnih partnera i povezanih društava bez adekvatne naplate, čime su se Upravi Transadrie osiguravali glasovi za sudjelovanje na skupštini dioničara, uz počinjenje štete samom društvu i njegovim dioničarima

Ostalih štetnih poslova, uključujući trajnu, nerazumnu i štetnu kreditnu izloženost prema društvima Vendita d.o.o. i Vendicija d.o.o.

Kaznena prijava potkrijepljena je dokumentacijom i materijalnim dokazima, a postoji osnovana sumnja da su temeljem navedenih štetnih i protuzakonitih transakcija članovi Uprave i Nadzornog odbora Transadrie d.d. posrednim putem primili značajne novčane iznose i druge materijalne vrijednosti, što će vjerujemo biti utvrđeno u istrazi i kaznenom postupku, pokretanje kojih se očekuje od nadležnih organa.

Najveći dioničar Transadrie s udjelom od 27,9% Hrvatski fond za privatizaciju, koji je na prethodnoj prekinutoj skupštini podržao prijedloge udruge malih dioničara, nakon što su predstavnici fonda detaljno upoznati s nezakonitim radnjama Uprave i Nadzornog odbora Transadrie.

Napominje se kako je Uprava Transadrie nakon sazivanja nove Skupštine dioničara, pokušavala političkim pritiscima utjecati na promjenu stajališta Hrvatskog fonda za privatizaciju, nastojeći svim sredstvima osigurati prevlast.

Vezane vijesti

Orco i Ott u protunapadu: 'Hrvatska vlada ima tri mjeseca, nakon toga slijedi...

Orco i Ott u protunapadu: 'Hrvatska vlada ima tri mjeseca, nakon toga slijedi tužba'

Nakon što je u četvrtak preko France Pressea poručio kako je za cijelu priču oko Orco grupe i Sunčanog Hvara kriva 'lokalna ljubomora' kojom se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika