15.10.2009. / 17:21

Autor: Hina

Iznenadno otkriće plutonija u Francuskoj izazvalo sigurnosne dvojbe

"Umanjena procjena količine plutonija dovela je do znatne redukcije sigurnosnih mjera predviđenih za sprečavanje nesreće", kaže ASN u priopćenju za tisak

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIznenadno otkriće 22 kilograma plutonija prilikom rastavljanja nuklearke na jugu Francuske izazvalo je zabrinutost kad je u pitanju sigurnost nuklearne tehnologije, objavili su francuski mediji.

Francuska nacionalna agencija za sigurnost (ASN) objavila je da je plutonij pronađen spremljen u ormarićima za odjeću u nuklearki koja više ne radi u gradu Cadarecheu. Postupak demontiranja odmah je prekinut.

Samo osam kilograma plutonija bilo je službeno prijavljeno u pogodu kojega je vlasnik istraživačka kompanija CEA, a njime se služila najviše tvrtka AREVA.

ASN je objavio da bi se na toj lokaciji moglo dokraja pronaći čak 39 kilograma.

ASN je taj incident ocijenio kako incident 2. razine na ljestvici od 7.

"Umanjena procjena količine plutonija dovela je do znatne redukcije sigurnosnih mjera predviđenih za sprečavanje nesreće", kaže ASN u priopćenju za tisak.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika