19.10.2009. / 09:09

Autor: Boris Bilas

Ponedjeljak na ZFF-u: Kornjače, ratne kuhinje i djeca vojnici

Za kraj druge festivalske večeri publiku će u crnoj dvorani Teatra &TD od 21 sat zabavljati Confusion DJ's. Osim drum&bassa/breakbeata njihovi setovi uključuju i jungle, electro, electrobreaks, ghetto tech, booty, dubstep, hip-hop, reggae, dub, rave, 80's, 90's, te sve ostale tonske kombinacije koje potiču sve ljubitelje dobre glazbe na ples

Kuhanje povijesti slovačkog redatelja Petera KerekešaKuhanje povijesti slovačkog redatelja Petera KerekešaNakon nedjeljnog otvaranja, drugi dan festivala započinje jutarnjim projekcijama filmova iz glavnog programa, u 9 i 11 sati u Kinu SC.

U kinu Europa u 13 sati započinje program za one najmlađe, Vip Bibijada, s filmom Sedam dana redatelja Umakantha Thumrugotija. To je indijska priča o skupini dječaka koji u sedam dana odluče snimiti pravi Bollywoodski film. Osim spomenute projekcije, koja je besplatna, film možete pogledati i reprizno u 18 sati u kinu Movieplex.

Program dokumentaraca ove je godine izuzetno bogat I kvalitetan, a prikazivat će se svakodnevno u 17 sati u kinu SC, te reprizno u tom istom Kinu, kao i Dokukinu Croatia. Program otvara film Kuhanje povijesti, u kojem se slovački redatelj Peter Kerekeš pri dokumentiranju ratnih uspomena fokusirao na osjetilni element rata. Hranjenje trupa taktička je strategija korištena do zapanjujućih razmjera u najvećim europskim konfliktima 20. stoljeća. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih - Kuhanje povijesti fascinantna je priča o prošlosti.

Novu ovogodišnju lokaciju, kino Tuškanac, od 19 sati nastanit će kornjače - film Kornjača: nevjerojatno putovanje otvara novi program, Odvažni producenti, posvećen producentima koji imali hrabrosti producirati debitantske uratke. Spomenuti program uključuje pet filmskih naslova u produkciji Mike Downeya i Sam Taylor, renomiranih imena svjetske kinematografije koji su dosad producirali preko trideset filmskih naslova. Kornjača je dokumentarac u režiji Emmyjem nagrađenog autora Nicka Stringera, koji prati nevjerojatnu priču o kornjačama i njihovu životnom putovanju: male, ali snažne i odlučne životinje kreću se tragovima njihovih predaka na jednom od najfascinantinijih putovanja u prirodi uopće.

Johnny Mad Dog dugometražni je naslov iz glavnog programa, a biti će prikazan u 20 sati u kinu SC; progovara o građanskom ratu koji je devedesetih godina buktao u Liberiji. Redatelj Jean-Stephane Sauvaire donosi okrutnu, ali istinitu priču o djeci treniranoj da ubijaju, u dobi između osam i 16 godina koja kao vojnici sudjeluju u civilnim borbama. Ovaj kontroverzni uradak, nagrađen u Cannesu, u kušnju dovodi senzibilitet i najtvrdokornijeg gledatelja, podastirući nam dilemu: može li se zlo oprostiti? Film je producirao Mathieu Kassovitz, poznatiji kao Nino iz filma Amelie.

Od popratnih događanja izdvajamo projekt Diva čiji koncept, režiju, scenografiju i izvedbu potpisuje Edvin Liverić, u produkciji TRAFIK-a, a koji će biti izveden u 20.30 h u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Inspiriran studijom Richarda Dyera Heavenly Bodies u kojoj se obrađuje pojam zvijezde od početaka filmske industrije do danas, projekt Diva zamišljen je kao multimedijalni lecture performance (predstava-predavanje) koji istražuje i razrađuje, u sociološkom i kulturološkom smislu, pojam diva.

Za kraj druge festivalske večeri publiku će u crnoj dvorani Teatra &TD od 21 sat zabavljati Confusion DJ's. Osim drum&bassa/breakbeata njihovi setovi uključuju i jungle, electro, electrobreaks, ghetto tech, booty, dubstep, hip-hop, reggae, dub, rave, 80's, 90's, te sve ostale tonske kombinacije koje potiču sve ljubitelje dobre glazbe na ples.

Vezane vijesti

Otvoren Zagreb Film Festival

Otvoren Zagreb Film Festival

Gužva u foajeu i do zadnje stolice popunjeno gledalište kina Europe i ove su godine zaštitni znak Zagreb Film Festivala. Deveto izdanje ovog već… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika