19.10.2009. / 16:38

Autor: Hina

Pahor tvrdi da Hrvatska ima 'probleme' s arbitražom

"Mogućnost potpisivanja arbitražnog sporazuma smatram odličnom prilikom za Sloveniju i najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Slovenije, a slovenska se politika mora konačno odlučiti", rekao je Pahor

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je nacrt arbitražnog sporazuma s Hrvatskom za slovensku stranu "odličan", dok s njim "probleme" ima hrvatska strana koja oklijeva s njegovim potpisivanjem.

Pahor je tom izjavom odgovorio na tvrdnje oporbe da je izdao nacionalne interese i dopustio "diobu Piranskog zaljeva".

"Pred sobom imamo najbolji dokument koji omogućuje da pitanje granice bude riješeno u skladu s našim interesima. Istina je da u njemu načelo pravičnosti nije spomenuto, ali je subsumirano (uključeno)", rekao je Pahor koji je u uvodu novog parlamentarnog zasjedanja odgovarao na zastupnička pitanja.

Na tvrdnje zastupnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, da je vlada arbitražni sporazum dogovorila "tajno" i bez nacionalne suglasnosti stranaka, Pahor je odgovorio da slovenska politika nakon 18 godina treba odlučiti želi li granični prijepor s Hrvatskom riješiti ili ne.

Predstavnici SDS-a tvrde da bi trebalo odustati od arbitražnog sporazuma kako slovensku politiku kasnije ne bi "boljela glava", a zastupnik ultranacionalist Zmago Jelinčič drži da su Hrvati i Europska unija možda "ucijenili ili kupili" Pahora, prisilivši ga na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora

"Mogućnost potpisivanja arbitražnog sporazuma smatram odličnom prilikom za Sloveniju i najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Slovenije, a slovenska se politika mora konačno odlučiti", rekao je Pahor.

Dodao je da ne stoje kritike koje u svezi s pristankom na arbitražu iznose ovih dana radikalna oporba i prvi predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar, koji tvrde da je bolje zadržati sadašnje stanje nego potpisati sporazum koji ne jamči Sloveniji da će imati cijelu Savudrijsku valu i teritorijalni izlaz na otvoreno more.

"Kad bi bilo kako oni tvrde, onda s njegovim potpisivanjem ne bi bilo toliko problema na hrvatskoj strani, u Saboru,", rekao je Pahor.

Hrvatska po njegovu mišljenju oklijeva s potpisivanjem sporazuma jer joj se ne sviđa formulacija u nacrtu sporazuma po kojoj bi buduća arbitraža "imala zadaću da odredi kontakt slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama".

"Ustrajati na sadašnjem stanju i odbaciti arbitražu, značilo bi pristajati na crtu sredine u Piranskom zaljevu čiju smo većinu 25. lipnja 1991. godine kontrolirali i pristati da sporni granični prijelaz Plovanija ostane ondje gdje je sada", rekao je Pahor.

Slovenija po njegovu mišljenju ima dobre izglede da se sporne točke riješe prema povijesnim i drugim okolnostima, te prema stanju na granici prilikom osamostaljenja obiju država.

Pahor je istaknuo da bi odustanak od arbitraže s Hrvatskom značio "povratak u stanje koje je vodilo u incidente", te da bi to negativno djelovalo na stanje u odnosima s Hrvatskom i odnose u cijeloj regiji.

Pahor je istaknuo da poštuje politički autoritet "oca nacije" Franca Bučara, ali da smatra kako on nije u pravu i da je sporazum o arbitraži s Hrvatskom potrebno potpisati kako bi granično pitanje bilo riješeno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Pahor je dodao da je spreman preuzeti odgovornost i ustrajati na takvu tumačenju iako poštuje suprotna mišljenja. Obećao je da će, bude li potrebno, u svezi s arbitražom zatražiti glasovanje u parlamentu o povjerenju sebi kao premijeru ili cijeloj vladi.

Pahor je odgovarao i na pitanja vezana uz sve slabiji gospodarski i društveni položaj nižih slojeva stanovništva, ali je istaknuo da njegova vlada radi sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila najugroženije, a u isto vrijeme provela reforme potrebne da Slovenija iz krize izađe još jača.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 19.10.09. 17:15

ma kakva arbitraža idemo na sud


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika