31.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

REPUBLIKA SRPSKA

USKORO ODLUKA O KONCESIJI NA EKPLOATACIJU 50 TONA NAFTE U BOSANSKOJ POSAVINI

USKORO ODLUKA O KONCESIJI NA EKPLOATACIJU 50 TONA NAFTE U BOSANSKOJ POSAVINI

Novoutemeljena Komisija za koncesije Republike Srpske trebala bi ovih dana odlučiti hoće li Rafineriji iz Srpskog/Bosanskog Broda dodijeliti desetogodišnju koncesiju na eksploataciju nafte i plina. Ta bi odluka trebala omogućiti početak traženja financijera i bušenja prvih bušotina, jer su dugotrajna istraživanja pokazala da se na preko dva kilometra ispod površine Posavine nalazi najmanje 20 milijuna tona nafte. Stručnjaci čak tvrde da je riječ o znatno većoj količini, koja dosiže i 50 tona.
Prve bušotine bile bi locirane na području oko Šamca na prostoru od oko 300 četvornih kilometara, kažu u Rafineriji. ‘’Ta su istraživanja završena 1991. godine, a sada treba odrediti lokacije bušotina i krenuti s eksploatacijom nafte i plina’’, kaže Mika Šukurma iz Rafinerije Brod, koji je godinama radio na istraživanju naftnih nalazišta. Šukurma tvrdi da se na lociranom području kriju velike rezerve nafte i plina, otkrivene na dubini od 2.370 metara. Prema njegovoj procjeni, godišnje bi se iz tih nalazišta moglo vaditi milijun tona nafte, što bi Republici Srpskoj i investitorima moglo donijeti dobit od oko 300 milijuna dolara.
No, Rafinerija trenutno nema sredstava da sama krene u masovnu eksploataciju nalazišta nafte za koje stručnjaci smatraju da je izuzetne kvalitete, pa se razmišlja o mogućim modelima financiranja. Prema mišljenju stručnjaka Rafinerije, u obzir dolaze dvije opcije: jedna bi predviđala izdvajanja iz maloprodajne cijene derivata, dok bi druga išla u prilog udruživanja s inozemnim ili domaćim investitorima. Kako se druga opcija čini realnijom, a i krajem devedesetih godina mnoge su strane kompanije iskazivale interes da uđu ovaj posao, u Rafineriji smatraju da će biti mnogo kandidata za vađenje posavske nafte. Do sada Vlada RS nije imala puno sluha za njihov zahtjev za eksploatacijom, koji još od kraja 2002. godine stoji u ladicama Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS. ‘’Sada se, međutim, stvari mijenjaju jer je konačno formirana Komisija za koncesije RS koja bi trebala okončati posao po našem zahtjevu i otvoriti prostor za traženje investitora i za naš konačni cilj – eksploataciju nafte i plina’, kaže Šukurma.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika