20.10.2009. / 14:11

Autor: Hina

Pusić europskim liberalima: 'Liberalni kapitalizam nije propao'

"Liberalna tradicija uvijek je smatrala da je proizvodnja, te od politike neovisno gospodarstvo, temelj prosperiteta svakog društva", dodala je Pusić

Europske države, da bi izašle iz krize, trebaju napustiti neoliberalna rješenja i vratiti se liberalnoj tradiciji koja se temelji na proizvodnji, stav je čelnika liberalnih stranaka jugoistočne Europe, koji su se, u okviru LIBSEEN-a (mreža liberalnih stranaka, institucija i pojedinaca jugoistočne Europe) okupili na konferenciji u Zagrebu.

"Ne smatramo da je došlo do propasti liberalnog kapitalizma, već neoliberalnih rješenja, koja su potpuno drugačija od liberalnih, jer se zasnivaju na inflaciji novih proizvoda koja je i dovela do globalne gospodarske krize", izjavila je HNS-ovka Vesna Pusić koja predsjedava LIBSEEN-om i potpredsjednica je Europske liberalne demokratske i reformske stranke (ELDR).

"Liberalna tradicija uvijek je smatrala da je proizvodnja, te od politike neovisno gospodarstvo, temelj prosperiteta svakog društva", dodala je Pusić.

Čelnik HNS-a Radimir Čačić rekao je da je po toj "originalnoj liberalnoj ideji" država, kao kontrolni mehanizam, mora preuzeti odgovornost za proizvodnju i stvaranje novih vrijednosti, ali da je to u Hrvatskoj, smatra, uvelike izostalo.

I predsjednik Liberalne demokratske partije Makedonije Jovan Manasijevski drži da je velika odgovornost države za gospodarstvo, ali kroz regulatornu, a ne interventnu funkciju.

"Konzervativni i krugovi ljevice kompromitirali su osnovne principe globalnog tržišta. Zato smo uvjereni da su rješenja za probleme vraćanje na liberalne principe", rekao je Manasijevski.

Novinare je zanimao stav bosanskohercegovačkih liberala prema pregovorima o ustavnim promjenama koje vodi sedam tamošnjih stranaka, a pod posredstvom SAD-a i EU, na što je čelnica Liberalno demokratske stranke BiH Lamija Tanović kazala kako ne očekuje da će ti pregovori rezultirati ustavom koji će jamčiti bolje upravljanje BiH.

""To što je na stolu, to su neznatne promjene koje neće ići u smjeru stvaranja funkcionalne i upravljive BiH", ocijenila je Tanović, ističući da važeći Ustav, koji se temelji na Daytonskom sporazumu, a kojega je (sporazum) nazvala "čudovištem", priječi napredak BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali svi čelnici liberalnih stranaka jugoistočne Europe, iznijet je i stav da europski liberali, zbog njihovog zajedništva, mogu puno učiniti na jačanju regionalne suradnje.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika