20.10.2009. / 18:23

Autor: Hina

Otkazi u Večernjaku: Novinari pozvali premijerku da 'zaštiti' struku

Smatraju da, u situaciji kakva je trenutačno u "Večernjem listu", poslodavac koristi upravo honorarne novinare "kao sredstvo prisile nad stalno zaposlenima koji se pripremaju za štrajk, čime dovodi u pitanje temeljno pravo radnika da se u skladu sa zakonom bori za svoje radno mjesto i radno pravo.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNovinari "Večernjeg lista" u današnjem otvorenom pismu predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor upozoravaju na teško stanje u tim dnevnim novinama kao i na najavu otkaza petorici zaposlenika, te traže da se uredi hrvatsko medijsko tržište, a da se Vlada RH i premijerka osobno, kao nekadašnja novinarka, uključe u zaštitu dostojanstva novinara.

Novinari "Večernjeg lista" u pismu podsjećaju kako su odlučili da će, u slučaju nepostizanja dogovora s Upravom, početkom studenoga početi štrajk. Njime će, kako navode, pokazati da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje svojih radnih prava, teško izboreni Kolektivni ugovor te za dostojanstvo novinarske struke koje je u Hrvatskoj ozbiljno dovedeno u pitanje.

Novinari "Večernjeg lista" na taj način također žele pokazati da neće pokorno gledati "menadžerske manipulacije zakonskim odredbama koje imaju jedan jedini cilj - povećati profit vlasnika preko leđa radnika", ističe se u pismu.

Ocijenjuju kako je poslodavac u slučaju "Večernjeg lista" odlučio iskoristiti gospodarsku krizu kao alibi za smanjenje broja radnika i to tako da ih "izvuče iz Kolektivnog ugovora, preseli u novo osnovane tvrtke, prekine im kontinuitet radnog staža te uskrati otpremnine na koje bi imali pravo na temelju svog rada u 'Večernjem listu' ".

Tvrde i kako medijski izdavači i politika već godinama trguju na račun novinara te da u "Večernjem listu" radi oko 160 stalno zaposlenih i oko 300 honorarnih suradnika, dok je prije 10-tak godina u "Večernjaku" bilo oko 340 zaposlenih.

Nadalje upozoravaju na težak položaj honorarnih urednika i novinara koji su prebačeni u posebnu tvrtku "Večernji list Mediji", a u kojoj nisu dobili stalan posao. "Cilj operacije prebacivanja honoraraca u drugu tvrtku bio je samo jedan: na formalnoj razini očistiti 'Večernji list' od honorarnih suradnika kako bi se mogao proglasiti tehnološki višak među stalno zaposlenima", smatraju novinari "Večernjeg lista".

Naglašavaju kako je sada u proceduri pet otkaza te da je taj proces tek počeo jer se neslužbeno spominje tridesetak ljudi. Istodobno, dok se priprema serija otkaza stalno zaposlenim novinarima, Večernjakovi honorarni suradnici svakodnevno rade puno radno vrijeme u "Večernjem listu" - "objavljuju tekstove, prelamaju stranice, dežuraju vikendima."

Smatraju da, u situaciji kakva je trenutačno u "Večernjem listu", poslodavac koristi upravo honorarne novinare "kao sredstvo prisile nad stalno zaposlenima koji se pripremaju za štrajk, čime dovodi u pitanje temeljno pravo radnika da se u skladu sa zakonom bori za svoje radno mjesto i radno pravo."

"Iste se stvari događaju i u drugim medijima. Taj je proces poguban za novinarsku struku jer se za račun profita ruše profesionalni standardi i ugled novinara i novinarstva", navode u otvorenom pismu premijerki Kosor predsjednik Sindikata novinara "Večernjeg lista" Anton Filić, predsjednica Aktiva HND-a Marina Šerić, predsjednik Redakcijskog vijeća Marinko Jurasić te predsjednica Radničkog vijeća Mladenka Šarić.

Vezane vijesti

Ponovno otkazi u Večernjem: Među otpuštenima i štrajkaši?

Ponovno otkazi u Večernjem: Među otpuštenima i štrajkaši?

Četrnaest novinara Večernjeg lista danas je dobilo otkaze, potvrdila je Uprava tog lista. Otkaze su opravdali mjerama restrukturiranja zbog štednje.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika