21.10.2009. / 16:16

Autor: Hina

Friščić o Polančecu: Nikome ne dajem 'bianco' podršku

Ustvrdio je kako se "ta santa (leda) počela topiti još prošlog proljeća kad je mijenjana uprava". "Tada su svi rekli da ja inzistiram na tome da unutar uprave dođe do promjena. A tada sam, kao i sada, inzistirao da uprava radi transparentno"

Predsjednik HSS-a Josip FriščićPredsjednik HSS-a Josip FriščićPotpredsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas, upitan za komentar prijedloga triju oporbenih stranaka za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, kako najprije treba vidjeti kako je zahtjev argumentiran, ali da nikome ne daje "bianco" podršku.

"Najprije moramo vidjeti argumente. Nisam za to da se sudi ljudima, ako im se nije dala mogućnost da o tome kažu svoj stav i argumente. Sigurno da je, nakon toga, na potezu i predsjednica Vlade, a o tome kad vidim što su oni naveli, sigurno da ćemo i ja i HSS imati jasan stav", rekao je Friščić novinarima u Hrvatskome saboru upitan za komentar toga zahtjeva SDP-a, HNS-a i IDS-a.

Upitan znači li to da ne daje bezrezervnu potporu ministru Polančecu, Friščić je odgovorio kako "bianco mjenice nije nikada nikome davao". "Godinama sam bio šef računovodstva i nikome nisam davao bianco mjenice, a jednako tako ne dajem ih ni od kad sam u politici", rekao je.

Novinare je zanimao i komentar današnjih uhićenja čelnih ljudi Podravke, a Friščić je ustvrdio kako je počinjena šteta za tu tvrtku zbog koje će, kaže, na kraju netko morati odgovarati.

"Ovdje su bili pobrkani odnosi po pitanju nadležnosti. Dio uprave umjesto da se bavio novim tržištima i proizvodima, povećanjem volumena i efikasnošću rada, upustio se u procjene odnosa unutar vlasničke strukture i zasigurno to nije bilo transparentno i kao takvo nije moglo dobro završiti. U toj fazi ne vidim da je bilo posebne materijalne koristi, osim ako ne dođu neki drugi podaci, ali zasigurno, štete za tvrtku je bilo i na kraju krajeva netko za to mora odgovarati", rekao je Friščić.

Ustvrdio je kako se "ta santa (leda) počela topiti još prošlog proljeća kad je mijenjana uprava (Podravke)". "Tada su svi rekli da ja inzistiram na tome da unutar uprave dođe do promjena. A tada sam, kao i sada, inzistirao da uprava radi transparentno, da raspravlja, i formira nadzorni odbor i preko njega bude u kontaktu s vlasnicima, dioničarima i da svatko od njih u svojoj nadležnosti zna što se čini, s kojim ciljevima i koji se efekti postižu", rekao je Friščić.

Ustvrdio je kako, nažalost, to u svakom od ovih poteza nije učinjeno, pa smo, kaže, na kraju "došli tu gdje smo danas."

Dodavši kako nije ni sudac ni odvjetnik, Friščić je rekao kako vjeruje da će se temeljem dokumenata utvrditi što je činjeno.

"Jer ovdje niti sam čuo, niti je netko spomenuo da su bile neke torbe, da je netko nekome davao gotovinu. To su prometi preko žiro-računa koje nije teško pratiti. Ono što zna reći predsjednik Mesić - treba ići tragom novca - a onda uz to treba samo priložiti određene odluke, ugovore, sukladno nadležnostima i vrlo brzo će se vidjeti što je činjeno u domeni rizika, jer svako poslovanje ima i svoje rizike i je li bilo i drugih primisli. A o tome će odlučiti nadležni organi", rekao je Friščić.

Čudi ga inicijativa Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za osnivanjem tzv. vlade gospodarskog jedinstva i drži da ona nije potrebna. "Do sada smo imali termine vlade nacionalnog spasa, sada se javila vlada gospodarskog jedinstva. Inicijatori su dugogodišnji savjetnici Vlade o tome što treba raditi u gospodarstvu, pa je to meni malo čudnije", rekao je upitan za komentar inicijative.

"Od te institucije, ono što ja očekujem, da svatko u svom dvorištu vidi kako smanjiti zaduženost, povećati likvidnost, državi podmirivati u rokovima, plaćati dobavljače, isplaćivati plaće radnicima. A kad se sve to skupa posloži, onda zasigurno Vlada može efikasno funkcionirati i ne treba joj davati takve nazivnike", zaključio je Friščić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika