22.10.2009. / 12:45

Autor: Robert Bajruši

Svi ravnateljevi grijesi: kako je Sutlić torpedirao HRT

Dok je ovo vodstvo na Prisavlju, HTV će iz dana u dan biti sve jadnija televizija. Za takvo srozavanje statusa u pravilu odgovaraju oni koji se nalaze na vrhu, a to je sada, nažalost, gospodin Sutlić

Oblio me hladan znoj kada sam prije nekoliko godina od nekih članova vlade Ive Sanadera dobio informaciju kako je u političkom vrhu postignut dogovor da Vanja Sutlić zamijeni Mirka Galića na položaju Glavnog ravnatelja Hrvatske Radiotelevizije. Za Sutlića se presudno založio predsjednik Stipe Mesić, a njegov je izbor potvrdio i Sanader, i pitanje novog šefa apsolutno najvažnijeg medija u Hrvatskoj bilo je riješeno i prije sjednice Vijeća HRT-a.

Kada spominjem hladan znoj, bila je to psihofizička reakcija zbog promocije osobe koja ni po čemu nije zaslužila preuzeti krucijalni medijski položaj, i niti bi ga ikada preuzela bez dubokih veza s ovdašnjom politikom. Posve precizno - u svojoj tridesetogodišnjoj profesionalnoj karijeri Vanja Sutlić nije napravio doslovno ništa što bi ga legitimiralo da bude kvalitetan glavni ravnatelje institucije kao što je HRT. Napisati kako je bio "običan novinar" značilo bi uvrijediti niz novinara koji svake godine proizvedu stotine priloga i izvještaja, a Sutlić nije predstavljao ni pojam kvalitetnog urednika, kojemu je, eto, u zadnjoj dionici dugogodišnje karijere, dodijeljena respektabilna sinekura.

Loše je kada politika određuje tko će voditi Hrvatsku Radioteleviziju, a katastrofalno kada je izbor posljedica loših i neprincipijelnih dogovora kao što je bio Mesić-Sanaderov o izboru Vanje Sutlića.

Svi recentni skandali, međusobne uvrede i optužbe, spominjanje "četničkih kurvi", sve lošiji program i katastrofalna financijska situacija koji su obilježje današnjeg HRT-a, direktna su posljedica rada aktualnog vodstva Radiotelevizije.

Ovdje nije riječ jedino o Sutliću, nego još i više o njegovoj odluci da na položaj Glavne urednice postavi Hloverku Novak-Srzić, osobu koja je napustila HTV, i zbog optužbe da je svojim odlaskom naštetila Televiziji, završila na sudu. Iako je na NovuTV dovedena kao zapadnobalkanska novinarska zvijezda, emisija joj je uskoro imala izuzetno nisku gledanost, i s takvim backgroundom, vraćena je na HTV. Način na koji Hloverka Novak-Hrzić vodi "Otvoreno" - tu i tamo se ne uspijeva sjetiti imena gostiju, a vrlo često je očigledno kako definitivno ne vlada podacima koji su tema emisije - potvrđuje da je ona u svakom slučaju podjednako loš izbor, kao i njezin šef. Osim toga, protiv njezinog povratka izjasnila se većina novinara, a to svaki urednik treba uzeti u obzir.

I bez Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić, HTV nikada neće biti BBC. Povremene usporedbe ova dva medija su loša demagogija, a dok je ovo vodstvo na Prisavlju, HTV će iz dana u dan biti sve jadnija televizija. Za takvo srozavanje statusa u pravilu odgovaraju oni koji se nalaze na vrhu, a to je sada, nažalost, gospodin Sutlić.

On nije ni prvi, a ni zadnji čelnik HRT-a koji je postavljen zahvaljujući političkom amenovanju, ali tek u njegovom mandatu situacija je postala dovoljno bizarna da je očito kako su potrebne potpune promjene rukovodstva. To je sva mudrost, a o tome je li Vanja Sutlić optužio Ivanu Dragičević-Veličković da je "četnička kurvetina ", neka odluči sud. Jer ako ga se zbog toga bude smijenjivalo, još će ispasti kako je Vanja Sutlić žrtva političkih pritisaka.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 25.10.09. 09:36

Dobro je da nije i svog prijatelja Predsjednika Mesica optuzio da je cetnicka kurvetina !
Ili mozda jest, indirektno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika