23.10.2009. / 07:40

Autor: Deutsche Welle

Ocjena predsjednika HND-a: Sanader je zataškavao afere

Osim što gleda u leđa susjedima kojima bi trebala biti uzor, Hrvatska se na rang listi našla i iza egzotičnih država poput Burkine Faso, Butana,Tanzanije, Sejšela ili Bocvane

Predsjednik HND-a Zdenko DukaPredsjednik HND-a Zdenko DukaUnatoč poraznom izvješću Reportera bez granica, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka tvrdi: Nakon odlaska Sanadera mediji u zemlji su slobodniji!

Izvješće Reportera bez granica za tekuću godinu za Hrvatsku se pokazalo poraznim. U odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je potonula za 33 mjesta i našla se na 78. mjestu liste koja ocjenjuje slobodu ili neslobodu medija u gotovo svakom kutku svijeta.

Ipak, čelni čovjek Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka smatra kako se, unatoč poraznom rezultatu, u Hrvatskoj lakše piše. Duka smatra da za lošu ocjenu Reportera bez granica svakako ima dovoljno razloga, ali ističe da su hrvatski mediji ipak slobodniji i to zahvaljujući odlasku bivšeg premijera Ive Sanadera. Ističe kako su upravo zbog Sanaderovog utjecaja na vodeće medije i njihove čelne ljude, afere koje trenutno potresaju Hrvatsku skupljale prašinu u uredničkim ladicama.

Kako je rekao, spomenute afere ne bi izašle u javnost da je Sanader ostao ondje gdje je nekoć bio - u Banskim dvorima. „Vlasnici medija imaju neke svoje aranžmane s političarima. To je osobito bilo očito dok je premijer bio Ivo Sanader. Posljednjih par mjeseci situacija u medijima je slobodnija nakon što je došlo do promjene u Vladi. Mediji su u svakom slučaju zanimljiviji i društveno relevantniji i to zbog odlaska Sanadera. Mnoge afere su izašle u javnost jer je manja politička kontrola."

Kosovo ispred Hrvatske

No, vratimo se izvješću. O kakvom se porazu radi govori i činjenica da Hrvatska gleda u leđa svim državama iz bivše Jugoslavije, pa čak i Kosovu. Za našeg sugovornika objašnjenje je logično - prošlogodišnje ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića novinarstvo je u Hrvatskoj učinilo opasnim zanatom. Također ne treba zaboraviti niti premlaćivanje novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša ili privatnu tužbu u kojoj aktualni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko progoni novinara Željka Peratovića, pojašnjava Duka:

„Svakako je glavni razlog to što su ubijeni jedan novinar i jedan medijski djelatnik, vlasnik Nacionala Ivo Pukanić i njegov šef marketinga Niko Franjić. Nakon završetka rata, u Hrvatskoj je po prvi put ubijen jedan novinar."

Osim što gleda u leđa susjedima kojima bi trebala biti uzor, Hrvatska se na rang listi našla i iza egzotičnih država poput Burkine Faso, Butana,Tanzanije, Sejšela ili Bocvane.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 23.10.09. 11:12

Gospon Duka, vjerujem da ste imali priliku procitati komentar pod naslovom "Uvod u teoriju klecenja" iz pera najveceg hrvatskog novinara Viktora Ivancica, pa vam je vjerujem jasan odnos koji je vladao izmedju urednika i vlasnika novina sa Sanaderom. No, bilo je i drugih sjajnih Ivancicevih osvrta na tu temu, ali nazalost on je usamljen.
O tim sluganskim odnosima lijepo je situaciju opisao vjeciti sluga Darko Hudelist, ne znajuci jadnik da pise o sebi i svojim kolegama podrepasima, pa mu veliki St.Viktor otpjeva: "Ako zelis postati politicka marka ti samo potrazi Hudelist Darka". Nazalost tih i takvih darkahudelista je prepuno hrvatsko novinarstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika