24.10.2009. / 18:40

Autor: Martina Čizmić

Europska unija kreće u oštru borbu protiv piratstva

Zanimljivo je kako je Europska unija predvidjela da se za isključivanje sa interneta mora dobiti sudska oduka, no prema posljednjoj verziji direktive taj je dio izbačen

Oko 14 posto korisnika u EU bavi se piratstvomOko 14 posto korisnika u EU bavi se piratstvomPiratima u zemaljama Europske unije je odzvonilo, sudeći po novom prijedlogu direktive o telekomunikacijama.

Naime, iako u Europskom parlamentu sjede i članovi Piratske stranke, Europska je unija popustila zemljama koje su krenule u oštru borbu protiv piratstva.

Nakon što je predložena prva verzija direktive, koja je isključivanje pirata s interneta smatrala krajnjom mjerom, nakon što se iscrpe sve zakonske mogućnosti za kažnjavanje, pobunile su se dvije najveće članice Velika Britanija i Francuska, koje su u svoje zakonodavstvo već uvele pravilo 'tri'.

To pravilo dopušta nadležnim organima da nakon što otkrije osobu koja ilegalno skida nedozvoljeni sadržaj, prvo pošalje e-mail upozorenja na adresu prekršitelja. Ukoliko on ponovi prekršaj, dolazi pismo sa upozorenjem da je otkriven i da slijee ozbiljne mjere. Ako se i treći put ogriješi o zakon, država ima pravo bez prethodnog upozorenja uskratiti mu internetsku vezu.

Zanimljivo je kako je Europska unija predvidjela da se za isključivanje sa interneta mora dobiti sudska oduka, no prema posljednjoj verziji direktive taj je dio izbačen.

To doslovce znači da bi svaka država članica, ukoliko otkrije pirata na svom području mogla mu uskratiti internetsku vezu zbog kršenja autorskih prava.

No, ako takva direktiva prođe na noge bi se mogle dići europske udruge za zaštitu ljudskih prava. Naime, ne tako davno i sam je britanski premijer Gordon Brown izjavio kako bi ljudima trebalo omogućiti pristup internetu jednako kao što im je omogućeno grijanje, voda i struja.

Nedavno je Finska čak u ustav, kao osnovno ljudsko pravo uvrstila širokopojasni internet, jer vlasti u toj zemlji smatraju da je sloboda informacija temelj za razvoj društva.

Švedska je pritvorila i osudila zbog kršenja autorskih prava osnivače popularne stranice za razmjenu datoteka Pirate Bay, natjerala njihovog internet providera da im uskrati vezu na internet, da bi stranica samo nekoliko sati kasnije ponovno radila.

Organi koji se bave progonom pirata upozoravaju da nije problem samo u peer-2-peer stranicama i programima. Datoteke se mogu razmjenjivati i e-mailom, instant messengerima i drugim programima. Upozoravaju i da bi takva direktiva mogla smanjiti piratstvo na području EU, ali što je sa zemljama koje se nalaze izvan tog kruga i koje još nisu poduzele nikakve mjere borbe protiv piratstva.

Jer samo oko 14 posto korisnika interneta u Europi bavi se piratstvom.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
24/10/09

mkapic, 24.10.09. 20:42

Nije problem u piratstvu, nego je problem u načinu distribucije sadržaja. Kad bi se izdavači intelektualnih dobara "opametili" i prestali proganjati ljude kao da ih treba likvidirati kao neku štetočinu i umjesto toga ponudili neki pristupačan oblik distribucije tih dobara mislim da bi ljudi znatno manje koristili piratske metode pristupa sadržaju.

Al naravno, lakše je ne mijenjati sebe nego tražiti od drugih da se prilagode, pa makar bio problem i u nama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika