26.10.2009. / 14:53

Autor: Hina

Ekonomisti: Sadašnji model ekonomske politike je potrošen

"Uspavali smo se na ekonomskom modelu domaćeg tržišta, a tome je došao kraj", smatra Vedriš

Mladen VedrišMladen VedrišPostojeći model ekonomske politike je potrošen, a politička volja ključna je za promjenu, ocijenjeno je na okruglom stolu "Što lideri očekuju u 2010. godini" održanom u sklopu konferencije "Dan velikih planova" u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Hrvatske udruge poslodavaca.

Nalazimo se na kraju razdoblja u kojem smo trošili više nego što smo zarađivali, kaže predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić. Iduća godina po njemu je ključna za stvaranje osnova za zaokret, jer 2011. je izborna godina, pa vjerojatno neće biti političke volje za promjenama.

No, te volje po njegovoj ocjeni već sada nema, pogotovo one za strateškim planiranjem za razdoblja duža od izbornih ciklusa.

"Nitko ne govori o horizontu od deset do dvadeset godina", kaže Mudrinić te najavljuje da će Nacionalno vijeće za konkurentnost narednih tri do pet mjeseci izraditi Povelju o nacionalnom razvoju koja bi trebala biti okvir za izradu sektorskih strategija razvoja pojedinih gospodarskih grana.

I profesor ekonomije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš smatra da Hrvatska treba sektorske industrijske politike koje će raznim gospodarskim sektorima omogućiti prodor na izvozna tržišta. "Uspavali smo se na ekonomskom modelu domaćeg tržišta, a tome je došao kraj", smatra Vedriš.

Njegovo mišljenje dijele predsjednik Uprave Nexe Grupe Ivan Ergović i čelni čovjek Munje Ivan Miloloža kao i predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, koji smatraju da je potencijal domaćeg tržišta znatno smanjen te da je izvoz najvažniji za opstanak realnog sektora u kriznom razdoblju.

Dekan veleučilišta Vern Goran Radman pak smatra da je bolje od sektorskog pristupa podupirati pojedina, uspješna poduzeća.

Sudionici u raspravi upozorili su na rastući problem nelikvidnosti ocjenjujući da je za nju najodgovorniji javni sektor.

Svi se slažu da će 2010. godina biti teška, a njihove prognoze kretanja BDP-a u narednoj godini kreću se od pada za dva posto do nulte stopa rasta.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika