27.10.2009. / 12:52

Autor: Hina

Francuski grad tuži Deutsche Bank zbog zajma

Prema riječima gradonačelnika, grad trenutno za taj zajam plaća kamatu u visini 4,3 posto, koja će od travnja iduće godine skočiti na 24 posto

Deutsche bank izdavala je kompleksne zajmove koji su sada problematičniDeutsche bank izdavala je kompleksne zajmove koji su sada problematičniGrad Saint Etienne na jugu Francuske planira tužiti njemačkog bankarskog diva Deutsche Bank zbog izdavanja tzv. "toksičnog zajma", što bi mogao biti prvi u nizu takvih slučajeva, izjavio je lokalni gradonačelnik.

Taj je grad nedaleko Lyona s oko 175.000 stanovnika uzeo kompleksni zajam u visini 20 milijuna eura vezan uz funtu, koja je u financijskoj krizi značajno izgubila na vrijednosti.

"Budući da naši pregovori s Deutsche Bankom nisu urodili plodom, po prvi smo puta, iako možda ne i posljednji, donijeli ovakvu odluku", kazao je gradonačelnik Maurice Vincent na tiskovnoj konferenciji.

Prema njegovim riječima, grad trenutno za taj zajam plaća kamatu u visini 4,3 posto, koja će od travnja iduće godine skočiti na 24 posto.

Vincent je kazao da je u kontaktu s drugim francuskim općinama izloženim rizičnim zajmovima kako bi organizirali zajedničku akciju protiv banaka koje su izdavale takav kredit.

Spor je pokrenut pred višim sudom u Parizu a tužitelji traže otkazivanje zajma zbog nedostatnih informacija, kazao je nadalje Vincent.

Saint Etienne također pregovara s francuskim bankama Dexia i Natixis, njemačko-irskom bankom Depfa i britanskim zajmodavcem Royal Bank of Scotland u vezi sa zajmovima koji su mu te banke odobrile za potrebe financiranja 400 milijuna eura duga.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika