28.10.2009. / 12:03

Autor: Hina

Prosvjedi neminovni: Sindikati odbili Vladin poziv da se vrate pregovorima

Izmjene ZOR-a dogovorene su s Vladom u dvije faze - prva je trebala biti samo usklađivanje s direktivama EU, a druga su trebala biti izmjene ZOR-a sukladno dogovoru sindikata i poslodavaca, podsjeća se u priopćenju

Ana KneževićAna KneževićSindikalne središnjice ponovno su danas upozorile da više ne mogu sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, jer se ne poštuju osnovni principi socijalnog dijaloga i partnerstva, niti u izradi Socijalnog sporazuma, jer njihovi argumenti nemaju istu težinu kao argumenti poslodavaca ili Vlade.

Sindikati ne mogu dozvoliti daljnje urušavanje radničkih prava, pa kad to ne mogu kroz socijalni dijalog, moraju kroz prosvjede, kaže se u priopćenju koje je potpisala trenutna koordinatorica pet središnjica Ana Knežević.

Time su sindikati odgovorili na Vladin poziv da se vrate pregovorima sa socijalni partnerima, umjesto što neargumentirano optužuju Vladu i poslodavce za "prijevaru" i "zavjeru" u vezi prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) koji je upućen u Hrvatski sabor.

Izmjene ZOR-a dogovorene su s Vladom u dvije faze - prva je trebala biti samo usklađivanje s direktivama EU, a druga su trebala biti izmjene ZOR-a sukladno dogovoru sindikata i poslodavaca, podsjeća se u priopćenju.

Na sastanku s predsjednicom Vlade održanom 21. listopada predstavnici sindikata su argumentima dokazali da je regulacija rada na određeno vrijeme pitanje usklađivanja sa zakonodavstvom EU, a ne interesno pitanje, kako to tvrde poslodavci.

Sindikalne središnjice su predložile da rad na određeno vrijeme može trajati najduže jednu godinu (alternativa dvije) i da radnik može dobiti najviše dva ugovora za to vrijeme.

Dokazali smo Vladi da se institut rada na određeno vrijeme zloupotrebljava, jer je postao pravilo u zapošljavanju nakon 2003. g., a ne iznimka, kako to određuje Direktiva EU o radnom vremenu, ističe se u priopćenju.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, lani je zaposleno 128.228 radnika, a od toga čak 104.287 je dobilo ugovor o radu na određeno vrijeme.

Poslodavci zlorabe taj institut tako da se rad na određeno vrijeme koristi umjesto instituta probnog rada i isto tako za otpuštanje radnika bez troškova otkaznog roka i isplate otpremnine, jer se ugovor o radu na određeno vrijeme jednostavno ne produžava.

Na sastanku s Vladom bili smo uvjereni da je Vlada razumjela i prihvatila naše argumente i da će se odredbe o radu na određeno vrijeme promijeniti.

Na žalost, na popodnevnom sastanku sa poslodavcima Vlada dogovara nešto sasvim drugo - rok od 60 dana za uskladbu stajališta sindikata i poslodavaca, tako da se prihvati odredba o radu na određeno vrijeme, ali i da se razgovara o ugovorima o radu na neodređeno vrijeme (odnosno olakša mogućnost otkazivanja).

Sindikalnim središnjicama to je neprihvatljivo, jer smo dokazali da je regulacija rada na određeno vrijeme usklađivanje sa direktivama EU, a rad na neodređeno nije i ne može se time trgovati, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika