28.10.2009. / 13:38

Autor: Deutsche Welle

Crnogorske dinastije traže povrat imovine oduzete nakon 2. svjetskog rata

Kad je u pitanju imovina koja je privatno pripadala porodici Karađorđević, nju po istom načelu treba vratiti članovima te dinastije kao i svim građanima, jer je imovina Karađorđevićima oduzeta nakon 1945. godine - i to revolucionarnim zakonima"

Princ Nikola II. Petrović Njegoš (Foto: novine.ca)Princ Nikola II. Petrović Njegoš (Foto: novine.ca)Kraljevske dinastije Petrović-Njegoš i Karađorđević zatražile su od crnogorskih vlasti da im vrate imovinu oduzetu nakon kraja Drugog svjetskog rata. A ona svakako nije mala.

Crnogorska vlada potvrdila je da će pitanje povratka imovinskih prava princu Nikoli II. Petroviću Njegošu riješiti donošenjem posebne odluke: „Nemamo za to drugog zakonskog temelja, jer se zakon o restituciji ne odnosi na to pitanje", rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović. On je dodao da je njegova vlada spremna da princu ponudi „određena prava kako se u Crnoj Gori ne bi osjećao kao gost, nego kao domaćin".

Međutim, princ Nikola se očito smatra izigranim od strane crnogorskih čelnika zbog njihovih ranijih obećanja. On je, naime, kazao da su zvaničnici u Podgorici od 2007. godine potpuno ignorirali njegove zahtjeve, iako su prije referenduma obećali da će ih ispuniti.

Akademik Sreten Perović kaže da je rehabilitacija i restitucija dinastije Petrović-Njegoš povijesni, pravni i civilizacijski dug države Crne Gore. Konstatirjući da princ Nikola (iako živi u Parizu) Crnu Goru doživljava svojom zemljom, Perović je za Deutsche Welle (DW) ocijenio da se njegovi zahtjevi mogu ispuniti ako postoji politička volja i spremnost vlade u Podgorici: „Nikola II. ne traži prijestolje, ne traži krunu, a ne traži čak ni kompletnu imovinu koju je privatno posjedovala njegova obitelj."

Dva dvorca i 200 zemljišta

Predsjednik podgoričkog Udruženja za povratak imovine Veselin Uskoković je za radio DW rekao da bi otvaranje pitanja restitucije dinastiji Petrović otvorilo i niz drugih teških pitanja u Crnoj Gori: „Zato mislim da će vlada Crne Gore izbjeći takvu mogućnost i to će pitanje riješiti ili posebnim zakonom ili nekom svojom odlukom.

Kad je u pitanju imovina koja je privatno pripadala porodici Karađorđević, nju po istom načelu treba vratiti članovima te dinastije kao i svim građanima, jer je imovina Karađorđevićima oduzeta nakon 1945. godine - i to revolucionarnim zakonima."

Nasljednik srpske kraljevske obitelji je prije nekoliko godina zatražio od crnogorskih vlasti da mu vrate dva dvorca i 200 zemljišta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika