30.10.2009. / 10:47

Autor: Hina

Prema jednom televotingu 82 posto Slovenaca protiv arbitražnog sporazuma

"Irci su na prvom referendumu odbili Lisabonski ugovor, ništa im se nije dogodilo i svi su prema njima bili ljubazni", ustvrdio je Rupel koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorSlovenski premijer Borut Pahor ima potporu koalicije za potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, mišljenja stručnjaka o sporazumu su podijeljena, a ima i pokazatelja da bi Slovenci na mogućem referendumu odbili zakon kojim bi ga parlament ratificirao jer mu se žestoko protivi oporba, navode u petak slovenski mediji.

Osamnaest posto Slovenaca slaže se s time da se sporazum potpiše, a 82 posto se tome protivi, pokazao je televoting koji je na kraju emisije posvećene odnosima s Hrvatskom objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV.

U emisiji "Vrući stolac" sudjelovao je i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic koji ističe prednosti sporazuma, ali i nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je istaknuo da Slovenija ni u arbitraži ne može pristati na "bilo koji" rezultat, pa zato ne isključuje mogućnost referenduma kojim bi se sporazum poništio.

Rupel se suprotstavio tumačenjima da bi referendum mogao dovesti u pitanje kredibilnost slovenske politike. "Irci su na prvom referendumu odbili Lisabonski ugovor, ništa im se nije dogodilo i svi su prema njima bili ljubazni", ustvrdio je Rupel koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Slovenski mediji u današnjim izdanjima objavljuju razloge Janšina protivljenja potpisivanju arbitražnog sporazuma i njegove izjave pošto je hrvatska premijerka Jadranka Kosor jučer u Bruxellesu najavila da će - dobije li potrebnu većinu u Saboru - idućeg tjedna potpisati sporazum i da će hrvatska vlada uz to dati i jednostranu izjavu kako se arbitražni sporazum ne može tumačiti kao pristanak Hrvatske na davanje teritorijalnog izlaza Slovenije na otvoreno more.

"Takvom bi izjavom isključila svaku mogućnost da formulacija iz sporazuma koja određuje dodir Slovenije s otvorenim morem tumači kao teritorijalna veza. Hrvatska tvrdi da bi moguća veza s otvorenim morem išla po hrvatskom moru, što nije točno. Mi zato sporazum nećemo podržati, a stvari bi se mogle zakomplicirati i kod stranaka u vladajućoj koaliciji", rekao je Janša u Bruxellesu, prenosi današnje ljubljansko "Delo".

List uz to navodi izjave predstavnika slovenskog ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska, kao i Slovenija, ima pravo da uz sporazum o arbitraži priloži jednostranu izjavu, ali da to pravo ima i Slovenija, te da Ljubljana nije pristala na prijedlog da izjava bude bilateralna nego inzistira na tome da se sporazum potpiše u prvotno predloženom tekstu.

Jednostranu izjavu koju je najavila hrvatska premijerka slovenski mediji inače tumače kao "koncesiju" kojom se premijerka pokušava obraniti od tvrdnji SDP-a da je sporazum slab.

Hrvatski mediji tvrde da formulacija o "dodiru" (junction), koji se kao nepravni termin našao u sporazumu, govori kako nema mnogo mogućnosti da Slovenija mimo međunarodnog prava po kojemu se teritorijalno more država ne može protezati na više od 12 milja od obale dobije takvu poveznicu, ali se pritom pozivaju na neimenovane europske izvore, vjerojatno prilici "Hrvatskoj naklonjene" članove u Europskom parlamentu, piše ljubljansko "Delo".

Da će potpisivanje arbitražnog sporazuma u sadašnjem obliku predstavljati "tvrđi orah" za slovensku stranu nego za hrvatsku zbog manjih očekivanja u odnosu na prijašnja, složili su se kasno sinoć u emisiji "Odmevi" Slovenske nacionalne televizije novinar "Dela" Boris Šuligoj i novinar riječkog "Novog lista" Denis Romac, obojica dobri poznavatelji slovensko-hrvatskih odnosa.

Romac je usto objasnio da je uobičajena slovenska politička argumentacija koja se čuje u javnosti, a govori da Hrvatska pokušava Sloveniji "oduzeti status pomorske države" pogrešna, da predstavljaju svojevrsni "mit", te da je politika rješavanja graničnog pitanja svih prijašnjih godina bila "katastrofalna". Obojica komentatora složila su se s tim da je krajnje vrijeme da se arbitražom pronađe rješenje koje bi fokus u odnosima preusmjerilo na druge važnije teme kao što su gospodarski odnosi, cestovna i željeznička infrastruktura i slično.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika