31.10.2009. / 17:58

Autor: Hina

Dodik odbacuje Mesićeve optužbe i krivi ga za loš status Hrvata u BiH

Dodikov ured tvrdi i da "odlazeći predsjednik Mesić mora ponuditi i odgovor o protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske", nazivajući to najvećim etničkim čišćenjem 20. stoljeća u Europi

Milorad DodikMilorad DodikPremijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se nepotrebno miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da time zapravo pokušava skrenuti pozornost s optužbi što ih je na njegov račun iznio bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec u slučaju Podravke.

Reagirajući na izjavu što ju je predsjednik Mesić dao novinarima u subotu u Zadru, gdje je ustvrdio kako BiH ne može funkcionirati na način predviđen Daytonskim sporazumom jer Dodik čini sve da razbije tu državu, premijer RS-a u pisanom je priopćenju dostavljenom medijima kazao kako je "krajnje je vrijeme da se hrvatski predsjednik prestane brinuti o Republici Srpskoj te da bi bilo bolje da svoju brigu usmjeri na Hrvate u BiH koji su u potpunosti marginalizirani".

Dodik tvrdi kako su Hrvati u BiH u takvoj poziciji zahvaljujući i "Mesićevoj neodgovornoj politici".

Dodik u priopćenju navodi kako predsjedniku Mesiću ovo nije prvi put da se "kad god ima osobnih problema u vlastitoj zemlji nepozvan prihvaća arbitriranja oko BiH".

"Umjesto da vlastitoj javnosti odgovori na optužbe što ih je na njegov račun izrekao Damir Polančec o upletenosti u aferu 'Podravka', Mesić, bježeći od istine, pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmjeriti na za njega uvijek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju", stoji u Dodikovoj izjavi.

Dodikov ured tvrdi i da "odlazeći predsjednik Mesić mora ponuditi i odgovor o protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske", nazivajući to najvećim etničkim čišćenjem 20. stoljeća u Europi.

U razgovoru s novinarima u Zadru predsjednik Mesić je, osvrćući se na aktualnu situaciju u susjednoj BiH, rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.

Premijer RS-a Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek osam posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o izdvajanju što mi ne prihvaćamo, kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH". Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 31.10.09. 21:39

E ovaj, ne znam što je, Dodik, je prava faca. On bi bio najsretniji da ovako stanje u Bosni ostane skoro 1000 godina da on, gospodin kralj republike srpske i njegovi prinčevi i princeze vladaju u zemlji bez Hrvata. Prvi je potrčao pokazati se u Beogradu pokraj osuđene ratne zločinke da bi ispao ne znam što, heroj. Međunarodna zajednica bi ga sada trebala bojkotirati. Hrvatska će jednog dana ući u tu Europsku uniju, ali ovi dok su im god ovaki na čelu neće sigurno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika