Objavljeno u Nacionalu br. 729, 2009-11-03

Autor: Orhidea Gaura

PLESAČKI mentori celebrityja

Zvijezde u rukama majstora plesa

OSMERO PROFESIONALNIH plesača, koji od prošle subote sudjeluju u četvrtom izdanju HTV-ova showa 'Ples sa zvijezdama', za Nacional su prepričali svoja iskustva podučavanja svojih slavnih partnera

IZ DVORANE PRED KAMERE Ištvan Varga već je nastupao u showu, a njegovoj partnerici Gabrieli Pilić ovo je prva sezonaIZ DVORANE PRED KAMERE Ištvan Varga već je nastupao u showu, a njegovoj partnerici Gabrieli Pilić ovo je prva sezonaU novoj, četvrtoj sezoni showa “Ples sa zvijezdama”, osim novih zvijezda, angažirani su i novi, mladi profesionalni plesači, Marija Šantek, Gabriela Pilić i Damir Horvatinčić. Riječ je o talentiranim mladim ljudima koji se plesom bave od djetinjstva i vrlo su uspješni u tome. Gabriela Pilić, partnerica Sandija Cenova, za kojeg kaže da je na treninzima vrlo poslušan unatoč tome što je dvostruko stariji od nje, nije posve nepoznata javnosti jer se kao dugogodišnja partnerica Ištvana Varge, koji je u showu otpočetka, već pojavljivala u medijima.

Njihov najbolji dosadašnji rezultat bilo je 13. mjesto na svjetskom prvenstvu u kombinaciji 10 plesova prije dvije godine u Tokiju. Cilj im je u sljedećih nekoliko godina probiti se u polufinale i finale svjetskih prvenstava u plesu. Hrvatski su prvaci u standardnim plesovima i kombinaciji. “Ambicija mi je živjeti od ovog sporta jer je to za mene rijetka mogućnost da u životu radim ono što volim. ‘Ples sa zvijezdama’ u tom će mi smislu pomoći financijski, a i time što se tom emisijom popularizira ples pa se nadamo da ćemo imati i više privatnih nastupa.


Međutim, to isto tako oduzima jako mnogo vremena, energije i onemogućuje nam da idemo na natjecanja onoliko koliko bismo htjeli”, kaže 20-godišnja Gabriela Pilić koja, uz bavljenje plesom, studira ekonomiju. Budući da zbog “Plesa sa zvijezdama” ne žele posve zapostaviti natjecanja, ona i Ištvan Varga sa svojim trenerom Radom Janjićem iz Športskog plesnog kluba Optimus nakon subotnjeg showa sjeli su u automobil i uputili se na plesni turnir u Bratislavi. Članovi Optimusa su i Ana Herceg, 23-godišnja Zagrep- čanka, koja je s Mariom Valentićem prošle godine pobijedila u trećoj sezoni “Plesa sa zvijezdama”, ali i Marija Šantek, koja ove godine prvi put nastupa. Kaže da je sretna što je dobila partnera kakav je Vedran Mlikota koji je visok i snažan pa će je moći okretati u zraku. To što je ona dosta niža od njega smatra prednošću jer, kaže, lakše je u zraku okretati metar i pedeset nego metar i osamdeset. A budući da je Mlikota glumac, pokret je dio njegova posla pa joj je pravo zadovoljstvo s njim raditi jer ima profesionalan pristup treningu, a i sam sudjeluje u kreiranju koreografija. Marija Šantek u Zagreb se, odakle je s roditeljima otišla u Njemačku još kao dvogodišnjakinja, vratila prije tri godine i upisala studij njemačkog jezika i fonetike.

U Njemačkoj se aktivno bavila plesom od šeste godine, bila je viceprvakinja njemačke savezne države Hessen i dio njihove plesne reprezentacije te plesala u polufinalu prvenstva Njemačke u latinoameričkim plesovima. “Plesom sam se počela baviti jer mama nije htjela da se ja kao djevojčica samo igram sa starijom braćom kauboja i Indijanaca, nego je htjela da budem prava curica i ubrzo mi je ples postao broj jedan u životu. No, kad sam stigla u Zagreb, nisam se planirala baviti plesom jer sam pola života provela trenirajući u dvoranama i htjela sam se najprije snaći u za mene novoj sredini i usredotočiti na studij. Ali kad sam jednom s prijateljicom izišla u klub Tantra, ondje je baš bila večer salse. Svi su plesali, a nas dvije smo sjedile kao dvije udovice jer nas nitko nije htio zamoliti za ples pa sam ja ustala i poduzela inicijativu. Tako sam upoznala ekipu plesača iz jedne plesne škole i svog prvog partnera u Hrvatskoj, Kristijana Mirta, i oni su me jednostavno namamili ponovo na ples”, ispričala je 22-godišnja Marija Šantek. Nakon Kristijana Mirta je plesala s Ivorom Bencom, a baš u vrijeme kad je on odustao od plesa, nakon 10 godina odlučili su se kao plesni partneri razići i Ana Herceg i njezin brat Marko.

“Pružila se prilika da Marko i ja zajedno treniramo, no vrlo brzo smo shvatili da smo zapravo odličan par i jako sam sretna zbog toga jer je teško naći partnera koji vam je idealan i po fizičkim predispozicijama i po karakteru”, rekla je Marija Šantek. Ona smatra da je jedan od razloga što se ona i Vedran Mlikota tako dobro slažu taj što oboje potječu iz velikih obitelji s mnogo djece. Voditeljica Iva Šulentići prije početka showa davala je svojim izjavama u medijima do znanja da je jako zainteresirana za natjecanje i da se ozbiljno priprema, a to je prošle subote i pokazala s Damirom Horvatinčićem, također novim plesačem. Dvadesetdvogodišnji Damir Horvatinčić plesom se bavi od 11. godine na prijedlog majke koja je prepoznala njegov istančan smisao za ritam. Sa svojom partnericom Larom Kešmanc bio je 2007. prvak Hrvatske u latinoameričkim plesovima. “Ove godine s novom partnericom Anom Lovrić, i to nakon samo tri mjeseca zajedničkog treniranja, bio sam peti na državnom prvenstvu, s tim da se u zadnje dvije godine konkurencija jako poja- čala zbog parova koji su došli iz inozemstva”, kaže Damir Horvatinčić koji u Zagreb putuje iz Rakova Potoka.

Do sada je promijenio osam partnerica, i to zato, kaže, što je teško naći osobu koja ima iste ambicije za uspjeh i ulaganje u ples. “Ples je skup sport i potrebno je imati sponzora, što je kod nas još uvijek, unatoč ‘Plesu sa zvijezda- ma’ koji je popularizirao taj sport, jako rijetko.” Kako bi mogao financirati ples, Damir Horvatinčić zaposlio se u svojoj struci kao frizer te radi u salonu Hair concept with Keune. Među ostalim, frizira Tarika Filipovića, koji je zaštitno lice Keunea. Nakon posla juri na treninge, jer da bi mogao uspjeti u plesu, potrebno je najmanje pet do šest sati treninga dnevno. Katkad trenira i prije i poslije posla. Otkako je počeo vježbati s Ivom Šulentić, morao je reducirati treninge sa svojom partnericom jer mu zbog posla ipak ne ostaje dovoljno vremena za sve. No za sada ipak ne razmišlja o tome da ostavi frizerski posao i posveti se samo plesu jer jednostavno ne bi imao dovoljno novca. “Moram raditi da bih zaradio za ples i sve druge životne troškove”, zaključio je.

No od plesa se ipak može živjeti ako netko to uistinu želi. Robert Schubert, prošlogodišnji partner Martine Zubčić i apsolvent na Fakultetu prometnih znanosti, plesom se bavi od 10. godine, a već nekoliko godina zarađuje kao instruktor sportskih plesnih parova te na privatnim satima koje radi po preporuci. Surađuje s Plesnom školom Top-Step u Sisku i Bolero u Zagrebu, tako da osim treninga s Vanessom Radman, s kojom pleše u ovoj sezoni “Plesa sa zvijezdama”, tjedno mora odraditi još prilično velik broj sati plesa. Sa svojom bivšom partnericom na natjecanjima Mirjanom Žutić bio je dva puta v icepr va k Hrvatske u kombinaciji 10 plesova te viceprvak Hrvatske u standardnim plesovima, a u kategori ji latinoameričkih plesova osvojili su četvrto mje sto. S aktualnom plesnom partnericom Tamarom Despot osvojio je četvrto mjesto u standardnim plesovima i peto mjesto u latinoameričkim ple sovima.

PLESAČ IZ FRIZERAJA Damir Horvatinčić, koji
radi u frizerskom salonu,
plesu podučava Ivu
ŠulentićPLESAČ IZ FRIZERAJA Damir Horvatinčić, koji radi u frizerskom salonu, plesu podučava Ivu ŠulentićNa pitanje smeta li mu što mnogi misle da se plesom bave uglavnom samo feminiziran muškarci, kaže: “Izgledam li vam ja feminizirano?” Ipak, priznaje da je, dok se kao dijete počeo baviti plesom, bilo svakakvih komentara. To ga nije ometalo, a na maturalnoj večeri drugi su mu dečki zavidjeli. “Svaka žena voli muškarca koji zna plesati. I mislim da pravi plesač, ako zna voditi, mora znati plesati sa svakom partnericom, bila ona bolja ili lošija. A znati plesati po meni je dio opće kulture.” Iako se od početka showa “Ples sa zvijezdama” koji se prvi put u Hrvatskoj počeo emitirati 2006. uvelike povećao broj polaznika plesnih škola, čini se da je u glavnom gradu Hrvatske još uvijek vrlo malo mjesta gdje je moguće naučene vještine i pokazati, osim na plesnim večerima u organizaciji plesnih škola. Robert Schubert kaže da nije o tome previše ni razmišljao jer on svoje večeri uglavnom provodi u dvorani trenirajući, a ti treninzi katkad znaju završiti i poslije ponoći.

Prilagoditi se mora i rasporedu Vanesse Radman s kojom zbog njezinih obveza na snimanju kriminalističke serije “Šesto čulo” u Beogradu ima samo dva dana tjedno za pripremu svake emisije. No budući da su oboje ambiciozni, to će im biti još veći izazov. Kaže da mu je teško usporediti prošlogodišnju partnericu, taekwondoisticu Martinu Zupčić, i Vanessu Radman. “To su dvije suprotnosti. Martina je sportašica koja je navikla na određeni način treninga, a Vanessa umjetnica koja ima veliku slobodu umjetničkog izražavanja. Sportaši imaju drukčiji pristup treningu. No svaku partnericu treba dobro usmjeriti kako bi se postigla i ozbiljnost na treningu, ali i kako bi postojala doza slobode jer mi ne moramo imati strogo definirani pokret, mnogo toga ovisi o kreativnosti plesača. I Vanessi sam rekao da slobodno kaže što joj odgovara i ako je to estetski u redu, onda taj njen pokret ukomponiramo u koreografiju”, objasnio je Robert Schubert. Njegova bivša partnerica, pravnica Mirjana Žutić, također u novoj sezoni “Plesa sa zvijezdama” ima posla s jednim umjetnikom, Franom Lasićem.

Nakon pobjede u 2. sezoni s Lukom Nižetićem, dobila je partnera koji je po godinama najstariji, međutim, svojom silnom energijom nimalo ne zaostaje za puno mlađim plesačima od sebe. Ana Herceg prvi put se u “Plesu sa zvijezdama” pojavila u drugoj sezoni, kad je s Damirom Markovinom otplesala do treće epizode, no sve je nadoknadila prošle godine kad je s Mariom Valentićem bila pobjednica treće sezone. Otkako se pojavila na televiziji, ništa se, kaže, u njezinu životu nije puno promijenilo osim što je djeca prepoznaju u parku ili dućanu. Ima mnogo više privatnih sati plesa nego prije. “Ljudima postanete poznati i onda žele baš vas za učitelja ili učiteljicu plesa. Sad je jedna od glavnih fora napraviti nešto poput 'Plesa sa zvijezdama' na nekoj poslovnoj zabavi”, kaže Ana Herceg. Takvi događaji prilika su za dodatnu zaradu koja je u plesu itekako potrebna. Ako se netko želi profesionalno time baviti i nastupati na natjecanjima, kaže, mora puno ulagati u svoje plesno umijeće. To uključuje i edukaciju odnosno privatne treninge kod onih najboljih, a takvih u Hrvatskoj nema nego plesači moraju putovati van. Najbliža destinacija im je Ljubljana, a 45 minuta plesa s vrhunskim svjetskim plesačem stoji oko 150 eura. Život profesionalnih plesača u Europi sastoji se od mnogo putovanja, a budući da je teško naći idealnog partnera, mnogi od njih zbog partnera odlaze živjeti u drugu zemlju.

I novi partner Ane Herceg, nakon što je prekinula suradnju s bratom Markom, zbog nje je došao u Hrvatsku. “Zove se Viktor Szabo i Mađar je, a prije mene plesao je u Sloveniji s Ukrajinkom. U svijetu je posve normalno da zbog plesa odete živjeti u neku drugu zemlju. Trenutačno najbolja plesačica je Belgijanka koja pleše za Poljsku.” Ana Herceg i Viktor Szabo plešu tek godinu dana i već su osvojili treće mjesto na državnom prvenstvu. Budući da plesni partneri provode zajedno više od pet, šest sati na dan, jako je važno da odlično funkcioniraju zajedno. Zato Ana Herceg smatra da nije dobro miješati privatno i poslovno. “Bio je jedan savršen plesni par koji je imao i ljubavnu vezu. Onda su prekinuli vezu, ali bili su toliko dobar par da bi bilo suludo da su prestali plesati zajedno. No teško je tu odvojiti privatno i poslovno”, kaže Ana Herceg, inače apsolventica francuskog i poljskog. Ove sezone ona pleše s Gordanom Kožuljem, a kako on radi od 8.30 ujutro, s trenin- zima počinju već u šest sati, što joj nije teško kad vidi kako Gordan napreduje te kaže: "Gordan jako brzo lovi korake, a onda mu treba neko vrijeme da ih sam u sebi posloži. Ima pravi sportski mozak, prima informacije, sluša, skuplja i onda nakon dva dana propleše. Mislila sam da će sa svojih 1,95 metara biti previsok, međutim, on odlično barata svojom figurom."

PLES BEZ GRANICA Marija Šantek nakon povratka iz Njemačke nastavila se baviti plesomPLES BEZ GRANICA Marija Šantek nakon povratka iz Njemačke nastavila se baviti plesomIštvan Varga trenira četiri puta dnevno, dva puta s Frankom Batelić, ovogodišnjom partnericom iz “Plesa sa zvijezdama”, a dva puta sa svojom plesnom partnericom Gabrielom Pilić. Iako Franka Batelić nema iskustva u plesu, Ištvan Varga za nju kaže da je iznimno vrijedna i talentirana, što je dokazala već u prvoj emisiji kad su dobili najbolje ocjene žirija, te da će se, kao i uvijek, truditi dati najbolje od sebe. “Mrvicu je drži trema, ali kad to pobijedi, bit će sjajno. U odnosu na moje prethodne partnerice, Maju, Nikolinu i Zlatu, Franka je jedina mlađa od mene, i to 10 godina tako da me doživljava kao još veći autoritet, a opet možemo biti na prijateljskom nivou. Međutim, sve su me partnerice slušale, i sve su mi bezuvjetno vjerovale, ako je trebalo napraviti tri serije po 10 trbušnjaka, svaka ih je napravila, jer trening uključuje i taj dio gdje je potrebno nanovo definirati vlastito tijelo kako bi se koristili svi mišići”, rekao je Ištvan Varga. “Ples sa zvijezdama” za njega je predivno iskustvo. Samo mu je, kaže, jednom teško pala kritika člana žirija Dinka Bogdanića koji mu je rekao da si nije dao dovoljno truda i da je plagirao vlastitu koreografiju. Ištvan Varga kaže da nije šala kad za njega kažu da je prvo proplesao, a onda prohodao.

Njegova pokojna majka bila je učiteljica plesa i umjesto u vrtić vodila ga je sa sobom u plesnu školu. Zbog silnih treninga trenutačno mu je najveći problem dobiti nekoliko prepo- ručenih kilograma viška. Iako je s Majom Šuput, s kojom je plesao u prvoj sezoni showa, pokrenuo Plesnu školu Ištvan Varga, kaže da je morao odgoditi satove do završetka showa jer bi u protivnom morao birati između nastupa na natjecanjima i privatnih poduka. No posao mu je nakon već tri odrađene sezone “Plesa sa zvijezdama”, čiji je uz Nicolasa Quesnoita, Mirjanu Žutić i Anu Herceg postao jedan od najprepoznatljivijih članova, krenuo odlično. “Najviše nam dolazi mladenaca koji više ne žele samo standardne koreografije nego vježbaju mjesecima kako bi, recimo, mogli savršeno otplesati tango na Carminu Buranu kao svoj prvi bračni ples ili imati nastup kao u ‘Plesu sa zvijezdama’. Prije nego što sam od plesa počeo zarađivati, ogromnu podršku imao sam od svog oca. Jedne godine sponzor nam je bila Magma, a ta sezona je za nas doslovno značila biti ili ne biti. No jedan moj trener iz Ljubljane jednom je rekao: ‘Dobar plesač je gladan plesač.’ Bitna je želja za uspjehom, borba da se uspije u životu i ostvare snovi. Rijetko netko tko ima sve pruženo kao na pladnju može toliko gristi za ostvarenje cilja. Bitno je zacrtati si što želiš i biti uporan i konzistentan u tome”, smatra Ištvan Varga. Ples, kaže, u početku nije tako skupi sport, ali kako se čovjek njime ozbiljnije bavi, tako postaje sve skuplji.

SLASTICE ZA NICOLASA Kuharica Ana Ugarković svog učitelja Nicolasa Quesnoita često iznenadi nečim slatkimSLASTICE ZA NICOLASA Kuharica Ana Ugarković svog učitelja Nicolasa Quesnoita često iznenadi nečim slatkimOn i njegova partnerica Gabriela Pilić imaju sreću da im njezina majka šiva oprave za nastupe jer takvi kostimi u dućanima stoje oko tisuću eura. “Normalno je imati tri kostima po turniru, set cipela za svaki ples. Inače bi to izgledalo kao da tenisač dođe na turnir sa samo jednim reketom.” On smatra da ples i ljubav ne trebaju ići zajedno jer u tom slučaju život može biti prekompliciran. Međutim, kemija između plesača katkad je toliko jaka da je nemoguće oduprijeti joj se. To jako dobro znaju Nicolas Quesnoit i Ksenija Plušćec-Quesnoit, plesni i životni partneri. Ksenija Plušćec nastupala je samo u prvoj sezoni “Plesa sa zvijezdama” sa Zoranom Vakulom, a Nicolas, pobjednik prve sezone sa Zrinkom Cvitešić, postao je jedan od zaštitnih znakova emisije. Taj diplomirani agronom u Hrvatsku je iz Francuske zbog plesa stigao 2001. i prvo se zaljubio u zemlju, a ond a i u Kseniju s kojom je tri puta osvojio hrvatsko prvenstvo. Njihov finale svjetskog prvenstva US opena na Floridi u latinoameričkim plesovima 2004. godine nitko od hrvatskih plesača još nije nadmašio. “Otkad smo postali par nitko nas nije mogao pobijediti”, kaže Nicolas Quesnoit.

No trenutačno su se ipak malo više posvetili Plesnom centru Zagreb, koji su zajedno osnovali, a koji se prošle godine preselio u nove prostorije u Ozaljskoj 93. U adaptaciju i renoviranje prostora koji su dobili na korištenje od Grada Zagreba uložili su više od milijun kuna kako bi ga pretvorili u suvremeni plesni centar s četiri dvorane za ples, no teško da bi to sve uspjeli bez pomoći sponzora DM-a i Telegre. Ana Ugarković svom novom učitelju tako katkad donese neki svoj slatki specijalitet. Kao što je i njoj u kuhanju cilj dostići savršenstvo, tako i Nicolas kaže da mu je cilj izvući maksimum od osobe s kojom pleše: “Pobjeda mi nije toliko važna i ove sam godine najopušteniji u odnosu na prethodne tri sezone. Svjestan sam da je ovaj show nešto nalik na plesni fast-food restoran, trebate napraviti što bolje u što kraćem vremenu. Nije uvijek lako naći mjeru. Ja uvijek pokušavam biti psiholog i pročitati osobu s kojom plešem. Ako osjetim da ta osoba zaista želi i ako to shvaća ozbiljno, onda ću stisnuti, ako osjetim da nije nabrijana za ples, neću je toliko forsirati. Ana je u odnosu na druge natjecatelje imala najmanje iskustva u plesu, ali je napravila odličan napredak u ovih šest tjedana pri- preme. Pokatkad je malo pogurnem, kad osjetim da sam pretjerao, malo usporim, ali kad radim s ljudima koji namjeravaju biti pravi plesači, nema milosti, ili radiš kako treba ili nikako. Međutim, i Ana i ja smo odrasli ljudi, nismo klinci i imamo tisuću drugih obveza u životu. Po tome se razlikujemo od drugih natjecatelja kojima je u životu bitan samo ples i ništa drugo.”

Vezane vijesti

Extra ekskluzivno: Ištvan Varga- nova ljubav liječi rane

Extra ekskluzivno: Ištvan Varga- nova ljubav liječi rane

Imam novu djevojku koja mi pruža potporu", izjavio je nedavno natjecatelj "Plesa sa zvijezdama" i državni prvak u standardnim plesovima Ištvan Varga… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 05.11.09. 00:41

Čujte vi tamo, ovo je za Arenu, Extru... i još mi ga razvučete (mislim na članak) na tolko stranica da sam popizdio ! Koga boli za te vaše "zvijezde"!

p.s.
a onaj HOROSKOP- strava i užas ! Dajte nam datum rođenja glavne urednice jer možda vidimo da njoj ide a ovak...mi se ravnamo po tom a ono ništa, ni lova ni biznis a sex totalno laže...ma zajebajem se ali molim da se to sranje UKINE i stavite neke karikature ak več nemate nekog da piše


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika