04.11.2009. / 11:36

Autor: Martina Čizmić

Gfk: Hrvatima križ u javnoj instituciji ne smeta, ali nije ni potreban

Visokoobrazovani Hrvati iz Istre i Primorja najviše se protive križevima u državnim institucijama

Raspelo je važno starijim osobama koje žive u sjevernoj HrvatskojRaspelo je važno starijim osobama koje žive u sjevernoj HrvatskojŽestoka rasprava koju je pokrenuo predsjednik Stjepan Mesić izjavom kako križevima nije mjesto u državnim i javnim institucijama, potaknula je agenciju Gfk na istraživanje o javnom mnijenju Hrvata po tom pitanju.

Europsko ne raspelu u školama

Zanimljivo je da je najvećem dijelu ispitanih svejedno stoji li u državnoj instituciji kršćansko raspelo ili križ. Otprilike trećina populacije smatra da bi kršćanski vjerski simboli trebali biti prisutni u javnim prostorima, ali jednako toliko ih smatra kako bi ih trebalo ukloniti.

Mlađoj populaciji je u 40 posto slučajeva svejedno ima li neka institucija istaknut križ ili ne, dok je taj znak najvažniji starijim osoba i onima sa nižim obrazovanjem. Također, ljudi koji stanuju u manjim naseljima do 2000 stanovnika smatraju kako bi državne institucije trebale imati istaknute kršćanske simbole. Najviše je protivnika takve prakse u Istri i Primorju te među visokoobrazovanim Hrvatima srednje životne dobi.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika