04.11.2009. / 13:29

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

D&B upozorava strance: Hrvatska poduzeća ne podmiruju obveze

Kreditni rejting Hrvatske ostaje nepromijenjen a D&B u ovoj godini očekuje prosječnu stopu pada BDP-a od pet posto, a za 2010. predviđa rast od 0,5 posto

Direktor HUP-a Đuro Popijač i najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić; PixsellDirektor HUP-a Đuro Popijač i najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić; PixsellKreditni rejting Hrvatske i za studeni ostaje DB3d, što Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, međutim uvjeti poslovanja postaju sve lošiji, objavila je bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u svojoj mjesečnoj publikaciji "International Risk and Payment Review", a prenosi tvrtka Bonline.

D&B u dijelu koji govori o trgovini i poslovnom okruženju navodi kako podaci te bonitetne kuće pokazuju da je 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo više od 30 dana od ugovorenih rokova, a 64,2 posto plaćeno je u dogovorenom roku, dok je 9,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana kašnjenja.

Sukladno tome, D&B preporuča osiguravanje posla s hrvatskim poduzećima putem akreditiva.

Pozivajući se na posljednje podatke Državnog zavoda za statistiku, analitičari D&B-a navode kako je Hrvatska tehnički izišla iz recesije s obzirom da je BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje porastao za 7,7 posto.

To je uslijedilo nakon padova zabilježenih u prvom tromjesečju ove u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine (pad za 6,8 posto) i u četvrtom u odnosu na treće tromjesečje 2008. godine (pad za 10,1 posto), navode analitičari D&B podsjećajući na tehničku definiciju recesije kao stanje s dva uzastopna kvartala u kojima ekonomska aktivnost pada.

Na međugodišnjoj pak razini, podsjećaju iz D&B-a, ekonomska je aktivnost u drugom kvartalu pala za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je poboljšanje prema prvom tromjesečju kada je pad na godišnjoj razini iznosio 6,7 posto.

Tako je u prvoj polovici godine zabilježen pad od 6,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

D&B u ovoj godini za Hrvatsku očekuje prosječnu stopu pada BDP-a od pet posto, a za 2010. predviđa rast od 0,5 posto.

Dobrom okolnošću za Hrvatsku D&B smatra oporavak mnogih za Hrvatsku ključnih izvoznih tržišta koja su rasla u drugom tromjesečju, a kao primjer navodi se Njemačka.

Otežavajućom okolnošću D6B smatra namete uvedene radi kontrole fiskalnog deficita koji bi, kako se ocjenjuje, mogli usporiti oporavak u ovoj i idućoj godini.

Unatoč znakovima oporavka, hrvatska ekonomija i dalje će biti ovisna o izvoznim tržištima jer je domaća potražnja vrlo mala, zaključuje se te se dodaje da će poteškoće poslovnom sektoru i domaćinstvima i dalje zadavati visoki porezi, rast nezaposlenosti i nastavak problema u dobivanju povoljnih kredita.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika