04.11.2009. / 15:45

Autor: Nacionalova redakcija

Čičak širi djelatnost HHO-a: Traži se referendum o arbitraži

"Pokušaj stvaranja "Arbitražne komisije", kao i ad hoc suda Europske unije protivno je postojećem pravnom ustroju svijeta, Europe i europske unije. Ono je ozbiljan presedan i predstavlja kršenje principa vladavine prava, ali i principa trodiobe vlasti"

Ivan Zvonimir Čičak i Ivo BanacIvan Zvonimir Čičak i Ivo BanacHrvatski helsinški odbor za ljudska prava danas se obratio medijima priopćenje u kojem su se osvrnuli na potpisivanje arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije.

U svojoj izjavi HHO se više bavi svojom ulogom u zaštiti ljudskih prava nego što se zapravo osvrnuo na sporazum Kosor - Pahor.

"HHO se od svog utemeljenja do danas u svom djelovanju rukovodio visokim načelom vladavine prava te je insistirao na onakvoj Hrvatskoj koja stremi ka ostvarenju pravne države bez obzira na političke, pa i ratne i poratne Hrvatske", stoji u priopćenju te se dodaje kako se HHO zalagao za izdavanje domovnice kao dokumenta o hrvatskom državljanstvu u tisućama slučajeva što rade i danas.

"Upravo zbog toga HHO smatra da jednako tako državljani imaju pravo odlučivati o vlastitoj državi pa i njenim granicama", kažu iz HHO u priopćenju koje potpisuje Ivan Zvonimir Čičak

Ukratko HHO poziva na raspisivanje referenduma o arbitražnom sporazumu, što opravdavaju činjenicom da se od Hrvatske unaprijed traži pristanak na moguće promjene granice i oduzimanje djela njezinog državnog teritorija, no iz njihovog priopćenja nije jasno u kakvoj je vezi uloga HHO-a i njegovo "zalaganje za izdavanje domovnice kao dokumenta o hrvatskom državljanstvu" i arbitražnog sporazuma Kosor - Pahor, kao i prava hrvatskih građana da se o ovom pitanju izjasne na referendumu.

"Pokušaj stvaranja "Arbitražne komisije", kao i ad hoc suda Europske unije protivno je poso jećem pravnom ustroju svijeta, Europe i europske unije. Ono je ozbiljan presedan i predstavlja kršenje principa vladavine prava, ali i principa trodiobe vlasti", kažu u nastavku priopćenja iz HHO-a.

HHO također proziva Sloveniju zbog "zloupotrebe pozicije stečene članstvom u EU za političku ucjenu Hrvatske teritorijem pri ulasku u punopravno članstvo".

"HHO stoga poziva zastupnike Hrvatskog Sabora na odbijanje ratifikacije sporazuma, budući da bi se njome kršila ljudska, politička i građanska prava grđana Hrvatske. Jedini tko bi mogao odlučivati o ovako prevažnoj stvari jest narod - referendumom", stoji na kraju priopćenja iz HHO-a.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

registracija
9/8/09

petdan, 04.11.09. 16:23

HHO je veoma značajna civilna organizacija koja se bori za prava svih ljudi - nezavisno od njihove nacionalnosti.
Zato Vas pitam, gospon Čičak kako je moguče, da Vi u ulozi predstavnika HHO aktivno agitirate za neke političke interese jedne strane u graničnom sporu.
Dali Vi to zloupotrebljavate HHO ?
Vi bi trebali u svakom pogledu glede na vašu funkciju u HHO, biti posve neutralni.


registracija
27/8/09

Lujo1, 04.11.09. 23:23

Eheeej petdan, pa HHO (kao što veliš) se treba boriti za prava svih ljudi, a protiv svake nepravde. Budući je kombinacija sa "arbitražnim sudom" u rješavanju graničnih sporova među državama nelegalna, pa time i nepravedna HHO i te kako treba ustati protiv takve rabote kojom se pokušava zaobići pravo, a granični spor rješiti političkim smicalicama. Jedino pravo u rješavanju ovakvih sporova i "sporova" je naravno sud UN u Haagu! Sve drugo je nelegalno i nepravedno, pa je to naravno posao i za HHO.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika