12.06.2004. / 00:00

Autor: Tajana Paparella

IRAN

IRAN NE ŽELI ZAUSTAVITI RAZVOJ NUKLEARNOG PROGRAMA

Iran je u subotu odbio zahtjev Europske Unije da zaustavi daljnji razvoj svog nuklearnog programa, te najavio daljni napredak postrojenja za preradu teške vode. «Nećemo prihvatiti nikakve nove obveze i ne možemo prihvatiti oštre zahtjeve da se odreknemo razvoja postrojenja za tešku vodu jer se to, između ostalog kosi i za našim zakonom», izjavio je za Reuters iranski Ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi. Iako SAD tvrdi kako Iran svoje postrojenje za proizvodnju teške vode koristi kao paravan za pripremu atomske bombe, Iran je odbio sve slične insinuacije inzistirajući na činjenici kako njihovi znastvenici jedino rade na razvoju nuklearnog programa koji bi riješio problem električne energije u državi.
Ovaj zahtjev EU-a, točnije Britanije, Francuske i Njemačke dio je odgovora na ne suradnju Irana sa promatračima UN-a, točnije sa Agencijom za Energetiku (IAE) čiji su inspektori prije nadgledali Irak.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika