05.11.2009. / 12:13

Autor: Hina

Moody's dao rejting Baa3 hrvatskom izdanju euroobveznica od 1,5 mlrd dolara

"U slučaju najcrnjeg scenarija, koji je prema našem mišljenju malo vjerojatan u ovom trenutku, EU bi vjerojatno pružila ograničenu pomoć Hrvatskoj, s obzirom na njezin status kandidata za članstvo", smatra Thomas

Ivan ŠukerIvan ŠukerAgencija za kreditne rejting Moody's Investors Service u srijedu je dodijelila rejting Baa3 za novo izdanje euroobveznica vrijedno 1,5 milijardi dolara, koje je izdala hrvatska vlada, uz prognozu 'stabilan', priopćeno je u srijedu iz Moody'sa.

Na rejting Hrvatske povoljno utječe njezin status zemlje-kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju a dijelom ga ograničava visoka vanjska zaduženost, kako vlade tako i države. U Moody'su zato ukazuju na potrebu očuvanja fiskalnog kredibiliteta, kako bi se poduprla stabilnost tečaja kune, s obzirom na visoku razinu euroizacije gospodarstva.

"Među ostalim, kandidatura Hrvatske za članstvo u EU određuje program reformi koje će poduprijeti gospodarsko usklađivanje s naprednijim članicama EU-a", kazao je Anthony Thomas, potpredsjednik Moody'sova odjela za skupinu zemalja s rizikom za rejtinge. "Proces pristupanja također podupire reforme u sustavu javne uprave i pravosuđa, što je vrlo povoljno za rejtinge Hrvatske u srednjoročnoj perspektivi".

Thomas podsjeća da su izgledi Hrvatske za ulazak u EU dovedeni u pitanje dugotrajnim graničnim sporom sa Slovenijom. Dvije strane u međuvremenu su dogovorile novi pristup rješavanju međusobnih nesuglasica, Slovenija je povukla veto na pregovore o članstvu Hrvatske u EU, te bi oni sada po nekim prognozama mogli biti zaključeni sredinom sljedeće godine. Time bi se otvorio put da Hrvatska pristupi EU najvjerojatnije 2012., ističu u Moody'su.

Slaba gospodarska aktivnost vrši pritisak na državne financije

Thomas izdvaja i pitanje fiskalnog kredibiliteta, koji je po njemu doveden u pitanje nakon ubrzavanja pada proračunskih prihoda u proteklih nekoliko mjeseci. "Iako je hrvatska vlada izbjegla izravan udarac globalne kreditne krize, budući da su joj banke gotovo u potpunosti u stranom vlasništvu, maleno i otvoreno hrvatsko gospodarstvo sada bi trebalo zabilježiti pad aktivnosti od pet posto pod utjecajem recesije u Europi.

U Moody'su dalje napominju kako slabe aktivnosti neizbježno stvaraju pritisak na državne financije. Ustvrdili su i da se vlada uspješno oduprla pritisku da zatraži pomoć od MMF-a, odlučivši se za provedbu fiskalnih mjera u skladu s vlastitim procjenama.

Što se tiče proračunskog manjka, ciljane razine hrvatske vlade od tri posto u ovoj i dva posto u idućoj godini bit će premašene usprkos opsežnim mjerama, iako ne značajno, dodaje on.

"U slučaju najcrnjeg scenarija, koji je prema našem mišljenju malo vjerojatan u ovom trenutku", dodao je Thomas, "EU bi vjerojatno pružila ograničenu pomoć Hrvatskoj, s obzirom na njezin status kandidata za članstvo".

Sukladno tome, Hrvatska završava godinu sa sigurnijim rejtingom, s obzirom na odmrznute pregovore o članstvu u EU i na stabilizaciju fiskalnih pritisaka. Kuna je također ojačala na deviznim tržištima, stoji u priopćenju Moody'sa.

Vezane vijesti

'Najbitnije je da smo zadržali kreditni rejting'

'Najbitnije je da smo zadržali kreditni rejting'

Promjenu izgleda Hrvatske iz stabilnog u negativno koje je donijela rejting agencija Moody's nije previše zabrinula najodgovornije ljude za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika