05.11.2009. / 12:25

Autor: Hina

Francuska planira zaduživanje u visini do 50 milijardi eura

"Oni koji su bili suzdržani spram velikog zaduživanja smatraju 25 milijardi eura prihvatljivim iznosom dok oni koji su ga zagovarali smatraju da tek 50 milijardi eura zvuči zanimljivo", kazao je taj dužnosnik

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuska planira uzeti državni zajam u vrijednosti od 25 do 50 milijardi eura za ulaganja u post-kriznom razdoblju, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Kako se navodi u tome priopćenju, o točnom iznosu zajma Sarkozy će odlučiti početkom prosinca.

Još u lipnju, francuski je predsjednik najavio, ne navodeći točne iznose, da francuska vlada planira uzeti veliki zajam, od tržišta ili javnosti, za financiranje strateških ulaganja u odgovoru na globalnu gospodarsku krizu.

Razina planiranog zaduživanja izazvala je vruću debatu u proteklome tjednu, pri čemu skupina parlamentaraca iz Sarkozyjevog većinskog desnog bloka poziva na plan zaduživanja vrijedan 100 milijardi eura za ulaganja u idućih pet do deset godina.

Ured francuskog predsjednika protivi se tako visokom zaduživanju ali je, kako tvrdi jedan dužnosnik, spreman poduprijeti kompromisni paket u visini između 25 i 50 milijardi eura.

"Oni koji su bili suzdržani spram velikog zaduživanja smatraju 25 milijardi eura prihvatljivim iznosom dok oni koji su ga zagovarali smatraju da tek 50 milijardi eura zvuči zanimljivo", kazao je taj dužnosnik.

Ministrica financija Christine Lagarde ranije je upozorila kako Francuska mora uzeti u obzir sve lošije stanje svojih javnih financija prilikom odlučivanja o tome koliko će se zadužiti radi ulaganja u projekte poput tehnološko naprednog sustava transporta i biogoriva treće generacije.

"Ako se odlučimo na prekrupni korak samo zato da bismo pokazali da mi to možemo, riskiramo pogoršanje rejtinga Francuske", kazala je.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika