05.11.2009. / 17:47

Autor: Martina Čizmić

Pahora desnica optužila za nacionalnu izdaju, traži se referendum

"Sadržaj arbitražnog sporazuma je dokazano štetan za Sloveniju, a za slovenski pomorski status je vjerojatno poguban", ističu u Zavodu

Borut Pahor postao je 'državni neprijatelj broj 1' u SlovenijiBorut Pahor postao je 'državni neprijatelj broj 1' u SlovenijiI dok hrvatska premijerka Jadranka Kosor javnost još uvijek pokušava uvjeriti da je potpisivanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom najbolje što se moglo dogoditi, u Sloveniji se povećava broj ljudi koji smatraju da je Borut Pahor potpisivanjem tog sporazuma izdao državu.

Naime, pozivaju se na 350. član Kaznenog zakona koji kaže da će se "državljanin Republike Slovenije, koji pokuša Republiku Sloveniju dovesti u podređeni položaj ili položaj ovisnosti o drugoj državi, kazniti zatvorom u trajanju od jedne do deset godina".

Odvjetnik i član stranke Nova Slovenija, Danijel Starman najavio je kako će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da sporazum postane nevažeći. Istaknuo je da je 'neprihvatljivo da je u trećem članku sporazuma navedeno kako će sud odrediti dodir Slovenije s otvorenim morem'. Kako su moguće različite interpretacije tog članka, on smatra da je nužno članak preoblikovati tako da piše da će sud odrediti 'teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem'. Najgore je, po njegovom mišljenju, što sporazum u četvrtom članku 'arbitražnim sucima veže ruke, navodeći na temelju čega će donijeti odluku'.

U Novoj Sloveniji ističu kako bi parlament morao o arbitražnom sporazumu odlučivati dvotrećinskom većinom te dodaju kako u tom slučaju sporazum zasigurno neće biti ratificiran.

Starman smatra kako bi Slovenija morala odbaciti arbitražni sporazum, natjerati Hrvatsku da se povuče sa teritorija 'koje je zauzela nakon 25. lipnja 1991. godine', te nakon toga organizirati međudržavnu konferenciju svih država koje graniče s Hrvaskom na kojoj bi se rješavali svi granični sporovi koji postoje.

Predsjednik Udruge domoljubnih društava Hervardi Andrej Šiško već je podigao kaznenu prijavu protiv premijera Pahora zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela napada na neovisnost države, napada na teritorijalnu cjelovitost, zlouporabe službenog položaja i službenih prava.

I u Zavodu 25. junij smatraju kako je potpisivanje arbitražnog sporazuma nedržavotvorni potez, koji će imati nepopravljive posljedice za Sloveniju.

"Sadržaj arbitražnog sporazuma je dokazano štetan za Sloveniju, a za slovenski pomorski status je vjerojatno poguban", ističu u Zavodu.

Najavili su da će zasigurno inzistirati na raspisivanju referenduma kojim bi se odbacio arbitražni sporazum.

"Izuzetno je važno da odmah nakon odbacivanja arbitražnog sporazuma Slovenija započne sa cjelovitim upoznavanjem europske i svjetske strukovne i političke javnosti o činjenicama, zbog kojih Slovenija ne može i neće pristati na to, da Hrvatska postane članica Europske unije, bez prethodnog povlačenja sa okupiranih slovenskih teritorija i mora, te prestane sa namjerama da Sloveniji oduzme teritorijalni kontakt s međunarodnim vodama", stoji u izjavi Zavoda 25. junij, koji ujedno ističe kako podupiru ulazak Hrvatske u EU.

Istaknuli su i kako već sam potpis na arbitražnom sporazumu ima nesagledive posljedice na budućnost Slovenije jer bi ukoliko dođe do bilo kakvog drugog načina rješavanja graničnog pitanja, argument druge države mogao biti da su već bili pristali na arbitražu.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 05.11.09. 21:21

Koliko vidim, ni u deželi ne fali "junaka". Volio bih vidjeti kako bi fantja reagirali da su ne daj Bože imali 5 godina rata i privatizaciju.


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.11.09. 22:34

Slušajte kranjci bagro konjušarska. Da se niste usudili raspisivati nikakav referendum i minirati sporazum o arbitraži!! Jeste li me čuli?! Trebalo nam je 18 godina da vas navučemo na tanak led i gle sad stoka kranjska bi minirala sporazum. Moj deda (bil je veliki trgovec) je imal zaposlena 4 kranjca kak ti konjušara i uvek je govoril: "S tim kranjcima je važno biti strog i odrešit inaće su nizakaj. Al ak im žestoko zapovediš kaj da delaju oni te poslušaju jako pokorno i sve dobro naprave". I zato slušaj me pozorno marvo kranjska - opetujem - da se niste usudili rušiti sporazum i kvit!!!


registracija
4/11/09

Joke67, 06.11.09. 08:14

Bravo Lujo! Samo ostro sa njima.


registracija
9/8/09

petdan, 07.11.09. 13:55

Moj deda je bil veliki trgovec - konjski mešetar.
Kad se jednom u Zagorju na sajmu živine napil sa zagorcima, netko mu je uspeo podvaliti 4 kljuseta (ime jim je bilo Lujo1, Lujo2, Lujo3 i Lujo4).
No, pošto nisu bili dobri ni za vuču, ni za jahanje kamo li za oranje njive a naročito ne za mortadelu, moj deda jih je poklonio ludnici za živali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika