06.11.2009. / 12:44

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Arbitražni sporazum polarizira slovensku političku scenu

"Hrvatska je uspješno lobirala i sada EU granični prijepor smatra bilateralnim pitanjem, umjesto da se to tretira kao problem između Europske unije i Hrvatske", rekao je Zver

Milan ZverMilan ZverSlovenska demokratska stranka Janeza Janše održat će idućeg tjedna sastanak s vodstvom Europske pučke stranke na kojem će pojasniti zašto se protivi arbitražnom sporazumu.

"Predstavit ćemo slabosti i prednosti sporazuma o arbitraži koji je bio potpisan ovog tjedna", rekao je u petak u razgovoru za novinski portal "Vest.si" potpredsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver.

Stranka bivšeg premijera Janeza Janše članica je grupacije europskih pučkih stranaka, a protivi se ratifikaciji spomenutog sporazuma jer smatra da on ne ispunjava slovenske nacionalne interese zbog upitnosti rezultata arbitraže i da je rezultat hrvatskog "uspješnog lobiranja" u europskim krugovima, pojasnio je Zver.

Slovenija je izgubila svoju raniju poziciju

"Hrvatska je uspješno lobirala i sada EU granični prijepor smatra bilateralnim pitanjem, umjesto da se to tretira kao problem između Europske unije i Hrvatske", rekao je Zver, ocjenivši sporazum kao pregovarački neuspjeh sadašnjeg premijera Boruta Pahora.

"Slovenija je izgubila svoje ranije međunarodne pozicije u sporu s Hrvatskom. Sporazum nije uspjeh jer ne osigurava ključne ciljeve koje Slovenija mora postići. Termin junction iz sporazuma znači da je upitan slovenski teritorijalni kontakt s otvorenim morem jer se izraz odnosi na prometnu spojnicu. To znači da možemo dobiti stečeno pravo prolaza, a posljedično izgubiti status pomorske države", rekao je Zver.

Slovenski mediji u petak tvrde da bi se ratifikacija potpisanog sporazuma mogla zakomplicirati u parlamentarnoj proceduri, ali i dovesti do velike polarizacije u slovenskoj politici koju simbolizira "prestižna borba" sadašnjeg i bivšeg premijera oko odnosa s Hrvatskom.

Potpisivanje sporazuma moglo bi ugroziti Pahorovu karijeru

Mariborski "Večer" u komentaru navodi da je Pahor potpisivanjem sporazuma pokazao izuzetnu hrabrost iako je svjestan da to može ugroziti njegovu karijeru ako opozicija sporazum sruši oporba.

Janša je, navode slovenski mediji, s druge strane u teškoj dilemi. S jedne strane, kako navode, on svom političkom konkurentu s ljevice ne može priznati "upisivanje u povijest" koje će mu donijeti sređivanje odnosa i dugogodišnjeg spora s Hrvatskom. Ako pokaže konstruktivnost i ne pristane na zahtjeve Zmage Jelinčiča i radikalnih pristaša Slovenske pučke stranke da dade glasove svojih zastupnika za održavanje referenduma na kojemu bi se sporazum o arbitraži odbio, onda mu prijeti "politička smrt" u tom dijelu biračkog tijela.

Ako postupi suprotno, onda bi mogao biti ugrožen njegov kredibilitet u europskom političkom okruženju, odnosno integritet njegove stranke u okviru grupacije europopskih pučkih stranaka, navode slovenski mediji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
9/8/09

petdan, 06.11.09. 13:07

Premierka ga. Jadranka Kosor i premier Borut Pahor sa svojim dogovorom postigli su više nego svi političari obje zemlje u poslednjih 18 godina.
Ponašajo se civilizirano, dostojanstveno i uvažavajo međusobno poštovanje.
Neka se granični spor što prije riješi za dobrobit oba naroda, kako bi svi trošili svoju energiju za našu zajedno llepšu budučnost.
Sva čast premierki i premieru.


registracija
4/11/09

Joke67, 06.11.09. 16:13

Tako je. Slovencima slobodan prolaz kroz HRVATSKO more, nama ubrzani pristup u EU i ZERP. I svi zadovoljni. Jedino ce gospodin Zmago morati potraziti psihijatra zbog nagomilanih frustracija i stresa, ali za jednog politicara njegovog kalibra to je sasvim normalno. Da zaboravio sam, jos i Stipe mora odlikovati gospodina Boruta za posebne zasluge.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika