06.11.2009. / 13:22

Autor: Boris Bilas

Reuters: Privatizacija u Hrvatskoj stala zbog korupcije

Kao karakterističan problem za društvo u tranziciji, što otežava privatizaciju, navodi se korupcija. Nadalje, za vrijeme komunizma iz plaća zaposlenih odvajali su se doprinosi za lokalnu zajednicu pa danas svatko ima osjećaj da ima pravo na sve što se događa u njihovim gradovima

William Montgomery i Hrvoje ŠtrokWilliam Montgomery i Hrvoje ŠtrokDa bi privukla strane investitore, Hrvatska treba rješavati probleme privatizacije, korupcije, nejasnih zakona, neriješenog vlasništva i nedostatka nacionalne strategije ulaganja, piše Reuters u svom osvrtu na stanje u hrvatskom hotelskom turizmu.

"Generalno, u Hrvatskoj postoje veliki problemi s privatizacijom. U početku se favoriziralo poklonike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i pristaše njegove vlade, zbog čega se stvorio otpor prema privatizaciji. Rezultat toga je da nakon 20 godina država u svom vlasništvu ima velik broj kompanija, uključujući hotele i marine, ali i novine i izdavače", kazao je za Reuters bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i potpredsjednik grupacije Jadranski luksuzni hoteli William Bill Montgomery.

Nakon 20 godina, piše novinar, stvorio se otpor prema privatizaciji, što je rezultiralo time da je još uvijek u državnom vlasništvu nevjerojatan raspon tvrtki, uključujući hotele, marine, novine, izdavačke kuće.

Korupcija problem društva u tranziciji

Kao karakterističan problem za društvo u tranziciji, što otežava privatizaciju, navodi se korupcija. Nadalje, za vrijeme komunizma iz plaća zaposlenih odvajali su se doprinosi za lokalnu zajednicu pa danas svatko ima osjećaj da ima pravo na sve što se događa u njihovim gradovima.

Reuters navodi kako među devet milijuna gostiju, koji su Hrvatsku posjetili između siječnja i kolovoza ove godine, najviše ima Nijemaca, Talijana, Slovenaca, Čeha i Austrijanaca. Ističu i kako je Hrvatska zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama stoljećima privlačila inozemne ulagače i tajkune, kojima su mahom za oko zapele nekretnine na južnom Jadranu.

No, kako se napominje u tekstu, Hrvatska koja planira do 2012. godine ući u EU, upravo bi zbog ulaganja u turizam i prvenstveno u hotele, trebala što prije riješiti privatizacijske probleme.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika