06.11.2009. / 16:27

Autor: Hina

UNWTO: do kraja 2009. pad u svjetskom turizmu 5 posto; 2010. moguć umjeren rast

Najlošije rezultate u Europi imala je srednja i istočna Europa, ali i druge njene regije nisu prošle bolje

Jedino je Afrika zabilježila rast turističkih dolazaka ove godineJedino je Afrika zabilježila rast turističkih dolazaka ove godineIako je u svjetskom turizmu od siječnja do kolovoza ove godine zabilježen pad međunarodnih turističkih dolazaka od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ipak je pad usporen u nekoliko zadnjih mjeseci, slijedom čega Svjetska turistička organizacija-UNWTO prognozira da će taj pad do kraja ove godine biti oko 5 posto, a za iduću godinu očekuje umjereni rast od 1 do 3 posto, izvijestili su iz madridskog sjedišta UNWTO-a.

U očekivanju da je počeo kraj 'pada' u svjetskom turizmu iz UNWTO-a ističu da je njihovo najnovije istraživanje (i izdanje) svjetskog turističkog barometra, u kojem sažimaju turističke rezultate više od 150 zemalja-članica, pokazalo da je u svijetu od siječnja do kolovoza bilo 600 milijuna turističkih dolazaka, što je 7 posto ili oko 43 milijuna manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U visokoj sezoni smanjen pad broja turista

Ipak, naglašavaju da je u dva mjeseca visoke sezone, u srpnju i kolovozu ove godine, u svjetskom turizmu zabilježen manji pad, i to od 3 posto, za razliku od 8 postotnog pada u prvoj polovici ove godine.

Dodajući da i prvi dostupni podaci za rujan ove godine pokazuju da je pad usporio ističu i da je to potvrdilo i više od 330 stručnjaka koji su na svjetskoj razini ove godine uključeni u praćenje turističkog prometa.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai takve je rezultate ocijenio ohrabrujućim s obzirom da su se ove godine svi u svjetskom turizmu suočili s brojnim izazovima, od ekonomske krize preko rizika otuštanja zaposlenih do pandemije gripe.

Promatrano po svjetskim regijama jedino je Afrika imala porast turističkih dolazaka od 4 posto, dok su sve ostale regije imale pad, među kojima najveći Europa i Bliski istok od po 8 posto te Amerika od 7 posto.

Najlošije rezultate u Europi imala je pritom srednja i istočna Europa, ali i druge njene regije nisu prošle bolje.

Azija i Pacifik zabilježile su pad međunarodnih turističkih dolazaka od 5 posto.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika