07.11.2009. / 17:33

Autor: Hina

U Sloveniji referendum prije ratifikacije arbitražnog sporazuma

Pahor je rekao da se njegovo mišljenje u tom pogledu podudara s mišljenjem predsjednika države Danila Tuerka koji je ideju u konzultativnom, savjetodavnom referendumu prije postupka arbitraže iznio u petak

Slovenski premijer Borut Pahor podržao je u subotu održavanje referenduma na kojemu bi slovenski birači još prije ratifikacijskogh postupka u parlamentu glasovali o arbitražnom sporazumu što ga je potpisao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

"Smatramo da se radi o tako važnom pitanju da o tome prije donošenja odluke u parlamentu treba za mišljenje pitati naše ljude, a onda njihovo mišljenje treba i uvažiti", rekao je Pahor novinarima u subotu u Velenju, tijekom sastanka vodstva svojih Socijalnih demokrata (SD), najjače stranke u vladajućoj koaliciji.

Pahor je rekao da se njegovo mišljenje u tom pogledu podudara s mišljenjem predsjednika države Danila Tuerka koji je ideju u konzultativnom, savjetodavnom referendumu prije postupka arbitraže iznio u petak.

"I predsjednik i ja smatramo da bi referendum mogao biti koristan jer bi dao legitimnost odluci parlamenta", rekao je Pahor, podsjetivši da je za sada javno mišljenje i mišljenje političara o arbitražnom sporazumu podijeljeno.

Arbitražni sporazum važan je s aspekta interesa države, ocijenio je Pahor.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je izjavio da se zauzima za savjetodavni referendum prije ratifikacije sporazuma, a prije toga i za široku javnu raspravu o njemu, te da bi bio spreman posredovati između vlade koja sporazum podržava i oporbe koja ga odbija. Sporazum je po ocjeni Tuerka u načelu dobar, a unatoč rizicima Slovenija može dobiti "junction" s otvorenim morem. Tuerk je rekao da junction u engleskom tekstu koji je presudan zapravo znači "spoj, odnosno teritorijalni kontakt".

Istraživanje javnog mišljenja koje je u subotu objavilo ljubljansko "Delo" navodi da bi arbitražni sporazum na referendumu podržala natpolovična većina, ali da bi se referendumu odazvalo samo oko 40 posto birača i da oni smatraju kako arbitražni sporazum neće donijeti poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
14/9/09

Sargovac, 07.11.09. 21:12

Referendum od strane Slovenije je skroz nepotreban
i samo raspisivanje referenduma stvarilo bi dodatno nepovjerenje prema slovenskim politicarima. Ponovo ce morati intervenisati USA kao i kod prijema Hrvatske u NATO. Slovneci sjetite se da je Milosevic na referendumima dobivao apsolutnu podrsku srpskog naroda , a na kraju zavrsio u Hagu i osramotio i sebe i svoj narod.


registracija
10/10/09

ontario19, 07.11.09. 23:10

JADRANKA je prevela PAHORA zedna preko vode


registracija
10/10/09

ontario19, 07.11.09. 23:12

Ako slovenija pode na arbitrazu, igubiti ce ono sto imaju sada


registracija
10/10/09

ontario19, 07.11.09. 23:13

Cilj je bio sloveniji zaustaviti Hrvatsku na putu u EU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika