11.11.2009. / 18:13

Autor: Boris Bilas

Šuker u Opatiji: Potrebne su nam bolne strukturne reforme

"Za poticaje, potpore i subvencije namijenjeno je 14 milijardi kuna, što je potrebno smanjiti, ali tek uz provedbu strukturnih reformi", kazao je ministar

Ivan ŠukerIvan Šuker"Porezna politika Hrvatske mora odgovarati sadašnjosti i budućnosti. Ostaje nam raditi na rashodnoj strani državnog proračuna, ali s bolnim strukturnim reformama", rekao je ministar financija Ivan Šuker na današnjem 17. tradicionalnom savjetovanju ekonomista u Grand hotelu Adriatic u Opatiji uz dodatak kako bi "proračun za 2010. godinu trebao bi biti na razini 120,5 milijardi kuna, ali će konačan iznos tek biti utvrđen".

Za poticaje i subvencije 14 milijardi kuna

Šuker je podsjetio da je 87,2 posto proračuna definirano zakonskim odredbama, kao što su plaće državnih i javnih djelatnika, mirovine i socijalna davanja.

"Za poticaje, potpore i subvencije namijenjeno je 14 milijardi kuna, što je potrebno smanjiti, ali tek uz provedbu strukturnih reformi", kazao je ministar koji je istaknuo kako nema prostora za dodatno porezno opreterećenje jer gospodarstvo i građani to više ne bi podnijeli pa se mora smanjivati rashodovna strana proračuna.

"Pri tome je potrebna provedba bolnih strukturnih reformi, a za to je potreban politički konsenzus", ustvrdio je ministar financija.

Hrvatska ima vlastitu krizu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić je kazao da će se tek nakon završetka prvog kvartala 2010. godine vidjeti jesmo li došli do dna krize.

"Hrvatska ima vlastitu krizu, samo 20 posto utjecaja na nju ima prelijevanje svjetske krize, a ostalo je rezultat domaće politike", naglasio je Jurčić te je dodao kako su uzroci hrvatske krize u tome što se umjesto uobičajenih ciljeva gospodarske politike kao što su rast zaposlenosti, izvoza i realnog dohotka, kod nas ciljevima proglašavaju stabilan tečaj i nulti deficit državnog proračuna.

"To su ustvari instrumenti, a ne ciljevi", rekao je Jurčić.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika