14.11.2009. / 10:42

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kučan: Prva verzija granice na moru nastala je još 1996. godine

Temeljni interes obiju država koji se reflektirao u sporazumu Drnovšek-Račan predstavlja "minimum i optimum na koji obje države mogu pristati jer tako zadovoljavaju minimum svojih očekivanja", rekao je Kučan

Milan KučanMilan KučanBivši slovenski predsjednik Milan Kučan otkrio je da je rješavanje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske započeto još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, prije izbijanja rata. U razgovoru za slovenski dnevnik 'Delo' rekao je kako je prva skica za razgraničenje na moru s Hrvatskom sa slovenskim izlazom na otvoreno more nastala u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova 1996. godine, te da je slijedila logiku uvažavanja obostranih interesa.

"Još 1991. godine i prije izbijanja rata smatrao sam da su obje države sposobne doći do takvog dogovora, a o tome sam razgovarao i s prvim hrvatskim predsjednikom (Franjom) Tuđmanom. Polazili smo od nacionalnih interesa, Tuđman od interesa Hrvatske za kontakt s Italijom, a ja od kontakta našeg teritorijalnog mora s otvorenim morem", rekao je Kučan.

Kučan tvrdi da su se njegovi razgovori s predsjednikom Tuđmanom na tu temu nastavili i u Bruxellesu iste godine, tijekom održavanja konferencije o bivšoj Jugoslaviji koja se bavila i pitanjima pravne sukcesije nekadašnje zajedničke države.

Uvažavali smo interese obiju strana

"Na osnovu razmišljanja o uvažavanju obostranih interesa jedan je visok i vrlo stručan službenik u našem ministarstvu vanjskih poslova, koji je zajedno sa sada već pokojnim državnim tajnikom Ignacom Golobom prisustvovao tim razgovorima, napravio skicu rješenja koje je kasnije precizirano u parafirani sporazum Drnovšek-Račan", rekao je Kučan u razgovoru za "Delo".

"Koliko se sjećam, mislim da je ta skica nastala 1996. godine", rekao je Kučan.

U razgovoru dobrim dijelom posvećenom traženju granice na moru na osnovu sadašnjeg arbitražnog sporazuma, Kučan je istaknuo da aktualni arbitražni sporazum Pahor-Kosor podržava, uz napomenu da ga jako podsjeća na sporazum Drnovšek-Račan, ali i uz bojazan da bi ga mogli srušiti "nacionalisti" i "emotivna retorika".

Temeljni interes obiju država koji se reflektirao u sporazumu Drnovšek-Račan predstavlja "minimum i optimum na koji obje države mogu pristati jer tako zadovoljavaju minimum svojih očekivanja", rekao je Kučan.

Aktualni arbitražni sporazum mora uvažiti sve interese

"Aktualni arbitražni sporazum neće smjeti niti moći proizvesti rješenja koja bi zaobišla neki od tih interesa, odnosno prava", rekao je u razgovoru za "Delo" od subote nekadašnji slovenski predsjednik Kučan.

Kučan tvrdi da je sadašnji arbitražni sporazum jedna vrsta sinteze svih ranijih dogovora i da bi Slovenci taj sporazum trebali poduprijeti i u slučaju da o tome budu odlučivali na referendumu. Kučan tvrdi da su rješenja i formulacije iz sporazuma dobre i da se u tom pogledu najviše slaže s izjavama koje je o sporazumu dao sadašnji predsjednik Danilo Tuerk.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika