17.11.2009. / 12:14

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Putničke agencije optimistično gledaju na 2010. godinu

Žgomba ističe da je još uvijek neizvjesno kako će tržišta reagirati, ali se pretpostavlja da će i to biti godina 'first' i/ili 'last' bukinga (s popustima)

Boris ŽgombaBoris ŽgombaPredsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba istaknuo je kako putničke agencije ne očekuju da će sljedeća godina poslovno biti lakša nego ova, ali se ipak za nju spremaju s većim optimizmom zbog relativno dobrih rezultata ove turističke sezone.

Svoj optimizam Žgomba temelji i na prošlog tjedna održanoj Svjetskoj turističkoj burzi, na kojoj su strane turističke agencije iznijele svoj optimizam prema predstojećoj sezoni.

Neki od njih spremni su, kaže, za iduću godinu i proširiti svoje programe za Hrvatsku, čemu pridonose i poticajne mjere Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koje partneri vrlo dobro prihvaćaju.

Agencije se nadaju boljem poslovanju

Stoga se nada kako će agencije iduće godine poslovati nešto bolje nego ove godine unatoč tome što se cijene, i po preporuci UHPA-e, ne bi trebale znatnije povećavati, osim tamo gdje se povećava kvaliteta usluge i proizvoda.

Govoreći o 2010. godini, Žgomba ističe da je još uvijek neizvjesno kako će tržišta reagirati, ali se pretpostavlja da će i to biti godina 'first' i/ili 'last' bukinga (s popustima). Ne zna se još ni kako će se pripremiti konkurentske zemlje, poput Španjolske, Italije, Grčke, Tunisa i drugih, koje ni na WTM-u nisu iznosile procjene niti planove osim pojačavanja promocije. Nazivajući ih i "ranjenim lavovima", Žgomba vjeruje da si te zemlje neće dozvoliti nove gubitke te da sigurno cjenovno neće ići gore.

Isto tako vjeruje da će u Hrvatskoj nedavno objavljene poticajne mjere suradnje javnog i privatnog turističkog sektora za 2010. pridonijeti dobroj turističkoj godini. To se pokazalo uspješnim i ove godine, kaže Žgomba koji ne smatra da su te mjere zakašnjele, jer se već u lipnju, po preporuci iz Ministarstva turizma, znalo da će mjera biti, samo ne i u kojem obimu i iznosima.

Mjere ministarstva turzima pomogle

Žgomba napominje i da su upravo zahvaljujući tim mjerama brojni domaći i strani partneri-agencije i touroperateri ostali u programu tj. nastavili raditi hrvatsko tržište i u krizno vrijeme.

Novo-starim mjerama za 2010. agencije su u načelu zadovoljne, jer je u njima obuhvaćeno puno toga što su one predlagale, primjerice poticaji za organizaciju maturalnih putovanja po Hrvatskoj u pred i posezoni. Žgomba vjeruje i kako će to imati efekta, jer uz poticaje više nitko neće moći reći da je Hrvatska maturantima skuplja u tim mjesecima (travanj-lipanj i rujan-listopad) nego primjerice Španjolska, Češka i druge zemlje.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika