18.11.2009. / 23:21

Autor: Totalsport

Video: Kvalifikacije za SP: Slovenci izbacili Ruse, Portugalci Ćiru

Nogometne reprezentacije Slovenije i Portugala nastupit će na Svjetskoj nogometnoj smotri u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine

Raul Meireles slavi pogodak sa suigračimaRaul Meireles slavi pogodak sa suigračimaNogometne reprezentacije Slovenije i Portugala nastupit će na Svjetskoj nogometnoj smotri u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine.

Slovenija je u Ljudskom vrtu u Mariboru pobijedila Rusiju 1-0 golom Zlatka Dediča iz 44. minute, a kako je u prvoj utakmici prije četiri dana u Moskvi poražena 2-1, plasirala se na Mundijal zbog postignutog gola u gostima. Bit će to njihov drugi nastup na svjetskoj smotri najboljih reprezentacija, prvi je bio 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Od samog početka utakmice Slovenija je bila bolja momčad na travnjaku, a u prvih desetak minuta mogla je voditi već 2-0. Međutim, udarac Milivoja Novakoviča iz dobre prilike završio je ravno u rukama vratara Igora Akinfejeva, dok je ubacivanje Andraža Kirma nakon odbijanca Sergeja Ignjaševića pogodilo vratnicu.

Trenutak odluke zbio se u 44. minuti kada je Valter Birsa sjajno ubacio na rub peterca, a njegovo je ubacivanje iskoristio napadač Bochuma Dedič i spretnom reakcijom poslao loptu u mrežu.

U drugom je poluvremenu Slovencima posao bio olakšan jer je Aleksandar Keržakov isključen u 67. minuti nakon udaranja vratara Samira Handanoviča, dok je u sudačkoj nadoknadi drugi žuti karton u sastavu Guusa Hiddinka zaradio i Jurij Žirkov.

Bosna i Herecgovina nije uspjela iznenaditi Portugal na Bilinom polju u Zenici, pa su tako gosti potvrdili 1-0 pobjedu iz Lisabona od prije četiri dana s novom identičnom pobjedom. Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Raul Meireles u 56. minuti nakon asistencije Nanija.

Tako je sastav pod dirigentskom palicom Miroslava Blaževića propustio izboriti prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, iako su Portugalci i u ovoj utakmici bili hendikepirani neigranjem najskupljeg nogometaša današnjice Cristiana Ronalda (ozljeda desnog gležnja).

BiH nije odigrala na razini na kojoj je odigrala regularan dio kvalifikacija, nije dovoljno pritsnula gol Portugalaca, a jedini gol primila je nakon pogreške Hajdukovog nogometaša Borisa Pandže ispred vlastitog šesnaesterca.

Posljednji zvižduk suca Roberta Rossetija BiH je dočekala s igračem manje budući je u 78. minuti nakon drugog žutog kartona travnjak morao napustiti Sejad Salihović.

Nakon toga iz gledališta je u glavu neidentificiranim predmetom pogođen pomoćni sudac utakmice.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici:

Slovenija – Rusija 1-0 (Dedič 44 / ukupni rezultat 2-2)

BiH – Portugal 0-1 (Meireles 56 / ukupni rezultat 0-2)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika