20.11.2009. / 11:31

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Odsukavanje od milijun dolara: Marko Polo napokon napustio otok Sit

Pod trup broda postavljene su i šine kako bi brod koji su povlačila tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa mogao skliznuti u more. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod "nasjeo" na otok Sit

Od petka ujutro Marko Polo više nije nasukan na otok SitOd petka ujutro Marko Polo više nije nasukan na otok SitNakon što se prije 27 dana nasukao na stijene otočića Sita, između Pašmana i Žuta, u šibenskom arhipelagu, Jadrolinijin brod Marko Polo konačno je jutros oko 8 sati odsukan.

Izgleda da se učinkovitom pokazala taktika izvlačenja broda uz pomoć dizalice i zračnih jastuka postavljenih pod pramčani dio grdosije.

Pomogli nizozemski stručnjaci

Posao su obavili Jadranski pomorski servis uz pomoć stručnjaka iz nizozemske tvrtke "Smith Salvage" iz Rotterdama.

Za tu operaciju Jadrolinija je u dogovoru s osiguravateljem Croatia osiguranjem ponudila 1,15 milijuna američkih dolara.

Pripreme za oduskavanja "Marka Pola" počele su rano jutros, a sama akcija počela je oko 6 sati te je završila nakon dva sata.

Korišteni zračni omotači

Za odsukavanje broda, kako je kazao voditelj spašavanja i rukovoditelj Općih poslova Jadranskog pomorskog servisa Aleksandar Maras, korišteni su zračni omotači. Pod trup broda postavljene su i šine kako bi brod koji su povlačila tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa mogao skliznuti u more. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod "nasjeo" na otok Sit i koji je bio ionako oštećen.

"Akcija je protekla prema planu te se nisu dogodila dodatna oštećenja", kazao je Maras.

Odsukani "Marko Polo" sada je usidren nedaleko od mjesta nasukavanja, a stručnjaci pregledavaju trup broda kako bi se utvrdilo ima li propuštanja. Taj bi posao trebao završiti za tri ili četiri sata, nakon čega će "Marko Polo" krenuti u brodogradilište u Malom Lošinju. Do tamo bi trajekt trebao biti dotegljen u večernjim satima te Maras očekuje da će brod u brodogradilište moći ući tek sutra ujutro kada će biti predan vlasniku, riječkoj tvrtki Jadrolinija.

Vezane vijesti

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" bivši čelnik Croatia osiguranja, Damir Mihanović javno je ispričao sve o aferi Fimi media koju je razotkrio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika