20.11.2009. / 14:22

Autor: Boris Bilas

Josipović: 'Glasovao sam protiv Sporazuma jer je on oblik ucjene'

"Ne smije se političkom odlukom ići u aranžmane kojima se trguje hrvatskim teritorijem. Generacije su se borile za cjelovitost Hrvatske. I hrvatski antifašisti u Drugom svjetskom ratu, a jučer i branitelji iz Domovinskog rata, dali su svoje živote za to"

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović u petak je bio jedan od samo šest zastupnika koji su u Hrvatskom saboru glasali protiv ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Iako su gotovo svi zastupnici najveće oporbene stranke glasali za sporazum, Josipović je ostao pri svom stavu koji je imao i prilikom prvog glasovanja o ovom sporazumu.

Nakon sjednice Sabora nacional.hr je zatražio od Ive Josipovića objašnjenje zbog čega je glasao protiv arbitražnog sporazuma.

Nepravedan sporazum

"Za mene je ulazak u EU glavni vanjskopolitički cilj. Ipak, glasovao sam protiv Sporazuma jer je on oblik ucjene koji će, u konačnici, vrlo vjerojatno dovesti do gubitka dijela mora, dijela hrvatskog teritorija. To je protivno međunarodnom pravu, protivno je moralu, nepravedno je", kazao nam je Josipović te je dodao kako međunarodno pravo mora daje Hrvatskoj vrlo čvrstu poziciju oko granice sa Slovenijom u Savudrijskoj vali.

"Ne smije se političkom odlukom ići u aranžmane kojima se trguje hrvatskim teritorijem. Generacije su se borile za cjelovitost Hrvatske. I hrvatski antifašisti u Drugom svjetskom ratu, a jučer i branitelji iz Domovinskog rata, dali su svoje živote za to", kaže predsjednički kandidat SDP-a koji smatra da je nepovoljni Sporazum u prvom redu rezultat lošeg rada Vlade, posebno vanjske politike.

"Ne pristajem na to da je Sporazum najbolje što se moglo postići. Ultimativni zahtjev zastupnicima "ili Sporazum, ili Europa" izmišljen je i alibi je za loš rad Vlade. Tražim od Vlade da napravi više i bolje u osiguranju našeg puta u EU, ali i teritorijalne cjelovitosti države", kazao nam je Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 20.11.09. 15:40

ma neće slovenci dobiti ništa jer će mo se ako bude trebalo ko' palestinci raznesati bombama usred ljubljane


registracija
29/5/09

MetaGuru, 20.11.09. 15:49

Stvar je bila vrlo jednostavna: ili prihvatiti sporazum ili vezati ulazak Hrvatske u EU za Srbiju i čekati najmanje do 2014. U konačnici, to bi značilo i ovisiti o uhićenju Mladića!

Jedino pitanje koja ostaje otvoreno jest, je li Josipović glasao protiv sporazuma jer to ne razumije, ili je riječ o nižem obliku politikanstva i pokušaju jeftinog pridobivanja glasova.


registracija
16/11/09

simo, 20.11.09. 18:49

Sitno politikanstvo,podcjenjivanje inteligencije "malih"ljudi.
A kako bi Josipović postupio?Svima je jasno da smo prošli sve faze tvrde nacionalne politike i da u tome nismo imali saveznike a ni koristi.Ovo je jedino rješenje i daj bože da prođe što bolje po nas.Mislim da ovaj Josipovićev potez govori puno loših stvari o njemu kao kandidatu i da će ljudi to kazniti.


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.11.09. 19:26

MetaGuru, 20.11.09. 15:49 i simo, 20.11.09. 18:49 - vas ste dvojica sigurno za vrijeme Domovinskog rata bili u minkenskoj bojni kad se tako lako odričete hrvatskog teritorija. Bravo Josipoviću jako, jako puno Hrvata se slaže s tobom i mislim da si ovim potezom dobio gomilu glasova. Samo tako naprijed! Sve za Domovinu, Domovinu ni za što!!!


registracija
8/8/09

tovar62, 20.11.09. 20:51

da te vidimo kaj ces kenjat neda Bog da postanes president ,antifasisticki lazac ,koliko ces promint nota ,samo ti udri po klavire,faca ti je ka lignja....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika