24.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

EU

PRIMJENA NOVIH UVOZNIH KVOTA U EU KASNI ZBOG PRIJEVODA

PRIMJENA NOVIH UVOZNIH KVOTA U EU KASNI ZBOG PRIJEVODA

Primjena novih uvoznih kvota u EU, pod imenom Protokol 7, kasni već mjesec i pol jer dokumenti nisu prevedeni na vrijeme. Zbog tih tehničkih razloga sporazum još nije prošao sve potrebne procedure te nije objavljen u službenom glasilu EU, piše srpanjski broj magazina Banka. Protokol 7 trebao je stupiti na snagu 1. svibnja ove godine, no problemi s prijevodom su odgodili uvođenje novih uvoznih kvota, zbog čega članice EU umjesto kvota dogovorenih Protokolom 7 još uvijek primjenjuju stare.
Iako bi se prema novom sporazumu iz Hrvatske u EU ove godine moglo uvesti 1.200 tona ribljih konzervi bez carine, a od iduće godine 1.550 tona, prilikom uvoza u Sloveniju i Mađarsku rečeno je da se može uvesti samo do 180 tona konzervi. Pritom je uvoz iz tih zemalja odobren uz preferencijalnu carinsku stopu od šest posto, dok Česi dopuštaju uvoz isključivo uz punu carinsku stopu od dvadesetak posto.
Hrvatski proizvođači upozoravaju da bi zbog ovih nejasnoća suradnja s nekim kupcima s ovih tržišta mogla postati upitna, jer bi se oni lako mogli okrenuti jeftinijim ribljim konzervama iz Španjolske. Samo rovinjska Mirna plasirala je na slovensko i mađarsko tržište, na temelju sporazuma o slobodnoj trgovini između Hrvatske i ovih dviju zemalja, po 300 tona konzervi godišnje bez plaćanja carine.
Europska komisija obavijestila je Hrvatsku misiju u Bruxellesu kako će za količine uvezene nakon 1. svibnja za koje je plaćena carina, a mogle bi upasti u dogovorene kvote, iznos biti refundiran.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika