23.11.2009. / 16:02

Autor: Hina

Policija i USKOK počeli s istragom namještenih nogometnih utakmica

"Sastavili smo spis i od policije zatražili kriminalističku obradu", potvrdio je za glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ne želeći otkriti nikakve pojedinosti niti koliko utakmica je "pod povećalom"

Zorislav Srebrić u srijedu će sudjelovati na sastanku u sjedištu UEFA-eZorislav Srebrić u srijedu će sudjelovati na sastanku u sjedištu UEFA-eUSKOK i policija počeli su istraživati sumnje o namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj i to ne samo one između Zadra i Hajduka, odigrane 26. travnja ove godine, za koju njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma sumnja da je namještena radi dobiti na kladionicama.

"Sastavili smo spis i od policije zatražili kriminalističku obradu", potvrdio je za Hinu glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ne želeći otkriti nikakve pojedinosti niti koliko utakmica je "pod povećalom".

Osim potvrde da "policija već radi na slučaju", ni načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec nije želio ništa reći o početku policijske istrage.

Pod istragom 200 utakmica

Neslužbeno se doznaje da je USKOK tu istragu zatražio nakon napisa u medijima te da još nije dobio nikakve konkretne informacije od njemačkoga državnog odvjetništva koje, u suradnji s UEFA-om, još od početka ove godine vodi veliku istragu o namještanjima nogometnih utakmica radi ostvarivanja dobiti na kladionicama. Pod istragom je oko 200 utakmica u devet europskih liga, tri utakmice Lige prvaka te 12 utakmica Europske lige.

U Njemačkoj je uhićeno 15 osoba, među kojima i hrvatski državljani braća Ante i Milan Šapina iz Berlina koji su već, 2005., bili osuđivani zbog namještanja rezultata nogometnih susreta.

Vijest da njemačko odvjetništvo sumnja u namještanje utakmice Zadar-Hajduk objavila je njemačka državna televizija ARD pozivajući se na odvjetnika jednog od osumnjičenika u najnovijem skandalu zbog lažiranja rezultata nogometnih utakmica europskih nogometnih liga. Po istim informacijama, domaća momčad Zadar je trebala izgubiti "velikom razlikom pogodaka". Utakmica je završila rezultatom 3:0 za gostujuću momčad iz Splita.

Po Disciplinskom pravilniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), za nagovaranje, podmićivanje, dogovaranje i lažiranje igrač, djelatnik kluba, sudac i član nogometnog rukovodstva mogu biti kažnjeni zabranom igranja i obavljanja dužnosti od šest mjeseci do dvije godine, a u ponovljenu ili težem slučaju moguće je i isključenje iz nogometne organizacije.

Druga istraga HNL-a

Zapriječena kazna za klub je oduzimanje do šest bodova ili kazna do šest negativnih bodova.

Po drugoj, strožoj, odredbi, klub koji je sudjelovao u neregularnosti može biti vraćen u niži stupanj natjecanja, a pojedinac, igrač ili djelatnik isključen iz nogometa.

USKOK je, inače, već istraživao navodno namještanje utakmica u Prvoj hrvatskoj ligi i to dviju utakmica između Zadra i Šibenika 2007. i 2008. Istraga je bila pokrenuta pošto je branič "Šibenika" Kamerunac Patrice Kwedi na privatnoj internetskoj snimci priznao namještanje utakmica, no šestomjesečna istraga USKOK-a i policije nije to potvrdila niti je otkriveno bilo koje kazneno djelo.

UEFA: Nogometni savezi pozvani na razgovor, Srebrić ide ispred HNS-a

Predstavnici devet nogometnih saveza čije su lige obuhvaćene istragom njemačkog tužilaštva o namještanju utakmica, a među kojima je i Prva HNL, pozvani su u srijedu u sjedište UEFA-e u Nyonu na razgovor.

Kao predstavnik HNS-a u Nyonu će biti glavni tajnik Zorislav Srebrić, potvrdio je on sam u razgovoru za Hinu.

Njemački istražitelji istražuju oko 200 utakmica devet europskih liga, među kojima je i HNL, u sklopu istrage o namještanju utakmica. Kako je rekao Srebrić, istražuje se 14 utkamica HNL-a, ali to je podatak njemačkog tužilaštva pa ga treba uzeti s rezervom. Glavni tajnik HNL-a je izjavio kako očekuje da će u srijedu dobiti mnogo više informacija o cijeloj istrazi.

Petnaest je osoba uhićeno u Njemačkoj i dvije u Švicarskoj u akciji u kojoj je sudjelovala policija iz nekoliko europskih zemalja od početka ove godine.

Osim Prve HNL, lige koje su uključene u istragu su njemačka, austrijska, mađarska, bosanskohercegovačka, slovenska, turska, švicarska i belgijska.

U Švicarskoj je drugoligaš FC Gossau suspendirao veznjaka Maria Bigonija zbog navodne upletenosti u skandal, piše list "Blick".

Drugoligaš FC Thun je u nedjelju suspendirao napadača Omara Fayea nakon što ga je policija ispitivala u vezi ovog slučaja.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika