25.11.2009. / 15:26

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

SDP protiv proračuna: Dok se ne ukine harač, s Vladom nema smisla razgovarati

"Ja se to ne bojim reći", poručio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić. "Za razliku od HDZ-a, mi nismo za to da u državnoj službi možeš živjeti kao trut, na teret građana", dodao je

Slavko LinićSlavko LinićKlub SDP-a neće prihvatiti Vladin prijedlog proračuna za 2010. godinu jer smatraju da je nerealan. Traže da se donese odluka o 'privremenom financiranju' dok se ne donesu svi zakoni koji bi pomogli da se proračun podigne na 'realne osnove'

SDP-ovci su na današnjem 'briefingu' za saborske izvjestitelje najavili da ni na proračun za iduću godinu neće podnositi amandmane, jer smatraju da bi to, s obzirom na Vladina, kako kažu, nerealna predviđanja za 2010., bilo neodgovorno.

Nerealan proračun

"Prihodovna strana proračuna nerealno je planirana i treba učiniti veće napore od toga da bi se sada nabacivali amandmanima", poručila je potpredsjednica SDP-ova Kluba Milanka Opačić.

U njezinoj stranci ističu da bez poreznog rasterećenja građana i gospodarstva, posebno kroz ukidanje tzv. kriznog poreza i vraćanje PDV-a na 22 posto, s Vladom nema ni smisla razgovarati o mjerama za izlazak iz krize.

Uvjereni su, naime, da se Vladina očekivanja o minimalnom, ali ipak rastu BDP-a od 0,5 posto te koliko-toliko prihvatljivom ubiranju poreznih prihoda u 2010. neće ostvariti ako se ne poveća kupovna moć građana, a time i potrošnja te gospodarska aktivnost.

Reforma poreznog sustava

Taj se učinak, naglašavaju u SDP-u, može postići samo ukidanjem kriznog poreza i vraćanjem PDV-a na 22 posto, zatim oporezivanjem imovine, uključujući i one financijske (dionice), na način da se jače oporezuje bogatiji sloj, smanjenjem doprinosa za zdravstvo s 15 na 7 posto, oslobađanjem gospodarstva parafiskalnih nameta.

"Hrvatska je zrela za reformu poreznog sustava", kazala je Dragica Zgrebec, neodrživim ocijenivši da se u Hrvatskoj, i to stopom koja je među najvišima u svijetu, gotovo isključivo oporezuje rad.

Ne vjeruju tvrdnjama Banskih dvora da su u proračunu vidljivi bolni rezovi, ističući da Hrvatsku, ne promijeni li Vlada svoju politiku, čeka puno teža godina nego je bila ova, posljedica čega će biti i rebalans već početkom godine.

Problem glomazna državna uprava

Upitani bi li, da su na vlasti, punjenje državnog proračuna osigurali smanjenjem plaća i mirovina, odnosno ta primanja zadržali na razini prije kriznog poreza, SDP-ovci odgovaraju da problem nije u visini plaća, nego u glomaznoj državnoj upravi koja prekomjerno povećava proračunsku masu za plaće.

Zalažu se za reformu državne uprave te ukidanje raznih agencija, fondova, regulatornih tijela koja, kažu, ništa ne rade osim što opterećuju proračun, a na upit koliko bi zaposlenika u državnoj upravi otpustili, odgovaraju - prekobrojnih je barem 30-tak posto.

"Ja se to ne bojim reći", poručio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić. "Za razliku od HDZ-a, mi nismo za to da u državnoj službi možeš živjeti kao trut, na teret građana", dodao je.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 25.11.09. 17:51

Sve je ovo lijepo receno gosp. Linicu, ali sta kad dodjete na vlast ?
Mislim da bi gospodja Balenovic mogla odgovoriti na to pitanje, ako ju jos niset unistili.


registracija
30/6/09

Marceza, 25.11.09. 20:44

Da slažem se sve je lijepo napisano....ajmo sad akcija...ovaj HDZ i i meni ide na živce...treba sad pustit SDP-ovce da šljakaju !


registracija
31/7/09

PalacGoree, 25.11.09. 23:54

Ma uz odličnu informatizaciju i 60 % ih je više! Time bi dobili više profesora, nastavnika, veće plaće za inspektore koji bi onda prestali biti potkupljivi, normalno, besplatno školovanje za sve, možda i besplatne jaslice, vrtiće i staračke domove! Tko zna kako bi nam bilo kad kumove i rođake ne bi imali na leđima... A kad bi potegli pitanje koliki je broj političara višak, uuuuuf, pa ova država bi se okrenula naopačke!
VELIKA POTPORA STUDENTIMA!!

ex student!!


registracija
23/6/09

Harmon, 25.11.09. 23:56

Da li ova Liniceva izjava znaci da ce napokon, odnosno barem do kraja 2010. godine Vlada moci neometano, od ove ljevicarske gamadi, raditi ?
"Marceza" za citavo ovo stoljece je bilo dosta SDP-ovog sljakanja, jer smo radi njih jos uvijek u svim mogucim govnima, a i van EU !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika