26.11.2009. / 14:09

Autor: Ana Smrečki, Hina

Vladajući: Situacija nije bezizlazna; Oporba: Brzo slijedi rebalans proračuna

Oporbenjaci očekivano ne vjeruju da će proračun opstati. Posebno su pesimistični predsjednički kandidati HNS-ova Vesna Pusić i IDS-ov Damir Kajin

Saborski zastupniciSaborski zastupniciSaborski zastupnici od jutra raspravljaju o vladinu prijedlogu proračuna državnog proračuna za 2010. godinu. Nakon bure koju su u sabornici izazvali premijerka Jadranka Kosor i šef SDP-a Zoran Milanović predstavnici saborskih klubova iznijeli su nešto blažu retoriku.

Vladajući smatraju da su uspjeli ustabiliti proračun u teškoj gospodarskoj situaciji, a oporbenjaci pak da proračun nije ostvariv te da će prvi rebalans uslijediti već na početku iduće godine.

HDZ-ov Goran Marić napominje da se proračun za 2010. godini donosi u iznimno otežanim okolnostima svjetske i domaće krize. Pritom naglašava da je kriza u Hrvatskoj dijelom i rezultat dugogodišnjih strukturalnih gospodarskih problema.

Šef HSS-a Josip Friščić predloženi proračun smatra kvalitetnom ocjenom realnih mogućnosti, koja pokazuje brigu Vlade o svakoj proračunskoj kuni. "Proračun je vrlo dobar, pregledan, jasan, s kvalitetnim obrazloženjem i iz njega se može u potpunosti iščitati što se proračunom kani financirati", pojasnio je Friščić.

Istodobno, HSLS-ovac Anton Korošec uvjeren je da situacija u idućoj godini, iako teška, nije bezizlazna. "Vlada je svjesna svih teškoća, a apsolutni prioriteti u idućoj godini moraju biti smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta. Uvjeren je pak da će hrvatsko približavanje EU ojačati gospodarske aktivnosti. U tom kontekstu, podupire veća proračunska izdvajanja.

Oporbenjaci ili pesimistični ili realni

SDSS-ovac Mile Horvat naglašava da proračun treba čuvati od "korupcije koja dolazi iz javnih poduzeća", te na drugačiji način definirati subvencije u brodogradnji i poljoprivredi.

Oporbenjaci očekivano ne vjeruju da će proračun opstati. HNS-ova Vesna Pusić prozvala je Vladu da je obmanula javnost govoreći o radikalnim rezovima i reformama, o smanjenju javne potrošnje, budući da je proračun, kako kaže, i veći nego ovogodišnji.

Povećanje proračuna smeta i IDS-ovom Damiru Kajinu. "Ovaj je proračun jedna velika obmana", poručuje Kajin, uvjeren da on neće opstati bez povećanja poreza te ukidanja nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, dječje potrepštine i lijekove.

HDSSB-ovac Boro Grubišić pak smatra da proračun nema smisla donositi kada će, kaže, uskoro uslijediti njegov rebalans, "a možda i novi izbori".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika