27.11.2009. / 15:53

Autor: Nacionalova redakcija

Popijačeva premijera: Ministar radnike nazvao neradnicima

"Dragi kolege sindikalni predstavnici, dobro jutro! Poslodavaca očito nema, oni vjerojatno rade", ispalio je mirno Popijač, nanijevši na sebe bijes prisutnih sindikalnih predstavnika, ali i vjerojatno radnika, barem onih kojima je hobi gledanje prijenosa parlamentarnih sjednica ili pak onih koji su se mogli naći u njegovoj izjavi, naime neradnici.

Đuro Popijač sa ministrom Božidarom KalmetomĐuro Popijač sa ministrom Božidarom KalmetomU najmanju ruku neugodnim može se nazvati predstavljanje Đure Popijača pred visokim hrvatskim domom, Saborom RH. Za takvo nešto pobrinuo se novi ministar gospodarstva Đuro Popijač. "Dragi kolege sindikalni predstavnici, dobro jutro! Poslodavaca očito nema, oni vjerojatno rade", ispalio je mirno Popijač, nanijevši na sebe bijes prisutnih sindikalnih predstavnika, ali i vjerojatno radnika, barem onih kojima je hobi gledanje prijenosa parlamentarnih sjednica ili pak onih koji su se mogli naći u njegovoj izjavi, naime neradnici. Reakcije nisu izostale, pa ga je zbog ove izjave odmah prozvao čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

Ministrova izjava je uvredljiva

"Izjava ministra Đure Popijača je uvredljiva, ali to nije prvi put da od poslodavaca dobivamo takve poruke po kojima poslodavci rade dok se sindikalci bave nečim drugim. Kad bi doista poslodavci toliko dobro radili, ne bi iz godine u godinu imali neprekidno zatvaranje radnih mjesta i zloporabu njihova položaja, desetke tisuća ljudi bez plaće, neplaćanje prekovremenih sati, šikaniranje na svakom koraku. Prečesto se čuje da se HUP solidarizira s takvim poslodavcima, jer se pošteni poslodavac ne bi trebao bojati radničkih prava", rekao je Sever. Dodao je kako je novi ministar itekako bio spreman na razgovor dok je bio čelnik ZAP-a.

"Međutim, u trenutku kada je postao direktor HUP-a, počeo se ponašati po narodnoj izreci - veži konja gdje ti gazda kaže i tada je svesrdno zagovarao liberalističke stavove HUP-a. S te strane smo i samoj predsjednici Vlade prigovorili da je odabirom glavnog direktora HUP-a za ministra gospodarstva rada i poduzetništva vrlo jasnu poruku poslala hrvatskim radnicima i javnosti da se Vlada svrstala na stranu poslodavaca". izjavio je Sever. "Njegova izjava trebala bi značiti da sindikalci ne rade, a eto, poslodavci su jedini koji rade u ovoj zemlji, a pritom zaboravlja da poslodavci ne mogu ništa ostvarivati bez radnika. Sasvim je jasno da je ovdje Popijač progovorio kao ministar, ali iz pozadine vrlo dobro potkovan onim što su poslodavci kroz njega svih ovih godina progovarali", zaključio je čelnik NSH-a, piše Večernji list.

'Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada'

Na reakciju drugih sindikata nije se dugo trebalo čekati. Ministar je iz pozadine vrlo dobro potkovan onim što su poslodavci svih ovih godina kroz njega progovarali.

"Narodna kaže kako 'vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada'. Ciničan i sarkastičan istup Đure Popijača, koji je zastupnicima zaboravio reći gdje to neki poslodavci rade, s ove strane ili onkraj zatvorske brave, samo potvrđuje sindikalne zahtjeve za izdvajanjem područja rada iz Ministarstva gospodarstva u zasebno ministarstvo, jer s ovakvim ministrom, koji k tome nema gospodarskoga iskustva, socijalni će dijalog uistinu biti nemoguć", reagirali su priopćenjem iz SSSH.

Popijač je kasnije objasnio da su njegove izjave krivo protumačene, a sindikatima je uputio ispriku. Ustvrdio je da je to bio odgovor na dobacivanje iz saborskih klupa.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 27.11.09. 17:15

Još jedan ministar, uglađen i finih manira, tipičan za HDZ-ovsku vlast - odlično se uklopio u društvo, uz Milinovića, Šukera, Kalmetu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika