29.11.2009. / 13:49

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Populizam prihvaćen: Švicarci odobrili zabranu gradnje minareta

"Čini se da je inicijativa prihvaćena. To je veliko iznenađenje", objavila je televizija 30 minuta nakon zatvaranja birališta

Walter Wobmann, predsjednik odbora za zabranu gradnje minareta; foto: ReutersWalter Wobmann, predsjednik odbora za zabranu gradnje minareta; foto: ReutersŠvicarska televizija objavila je u nedjelju kako prvi podaci pokazuju da su birači odobrili prijedlog desničarskih stranaka da se zabrani gradnja novih minareta u Švicarskoj.

"Čini se da je inicijativa prihvaćena. To je veliko iznenađenje", objavila je televizija 30 minuta nakon zatvaranja birališta.

Švicarska vlada i parlament odbacili su inicijativu uz obrazloženje da krši ustav, vjerske slobode i tradiciju tolerancije po kojoj je zemlja poznata. Zabrinutost su izrazili i Ujedinjeni narodi.

Skupina političara iz desničarske Narodne stranke , najveće stranke u zemlji, i Federalne demokratske unije skupila je dovoljno potpisa za referendum o inicijativi koja se protivi "islamizaciji Švicarske".

Prihvaćena ksenofobija

Nakon ranijih plakata kojima se poziva na protjerivanje stranih "crnih ovaca" iz Švicarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je izazvala skandal. Njezini plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švicarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podsjeća na rakete.

U Švicarskoj prema najnovijim vladinim statistikama živi oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. Ukupno je u zemlji 7,5 milijuna stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Brojni muslimani ratne su izbjeglice iz BiH.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 29.11.09. 17:15

ovo pokazuje koliko smo mi ispred europe u svemu osim u novcu koje ako malo bolje razmotrimo je u biti primitivan nači na ocjenu stupnja civilizacije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika